Az OBI Hungary Retail Kft. marketing szempontú vizsgálata. - Sági Júlia (2017)
A szakdolgozat célja az OBI áruházak vállalati környezetének, működésének és fogyasztókkal való kapcsolatának marketing szemléletű elemzése, vásárlói szempontból való megközelítése. A dolgozat első részében az OBI európai és magyarországi történetét, működését és terjeszkedését mutatom be, majd ezután a vállalat makrokörnyezetét tanulmányozom a STEEP vizsgálat segítségével. Ezt követően áttérek a mikrokörnyezeti tényezőkre, melynek keretein belül bemutatom a szakáruházak sajátosságait, a vállalat belső és külső környezetét is. A következő fejezetben a versenytársakra és a versenyhelyzetre térek ki, ahol bemutatom a versenytársak erősségeit és gyengeségeit, majd összehasonlítást végzek a legnagyobb konkurens cég (Praktiker) és az általam vizsgált vállalat szolgáltatáspolitikája között. Kitérek a különböző méretű és profilú riválisok jelenlétére. Elkészítettem az OBI áruházak működésének SWOT-elemzését, melyet számszerűsítettem is, majd a vizsgálat során fel-merült veszélyek és hiányosságok elkerülésére és a lehetőségek és erősségek kihasználására igyekeztem megoldásokat találni és az alkalmazható stratégiák sajátosságára kitérni. Dolgozatom fontos, illetve záró része a fogyasztók magatartásának és az elégedettségüket befolyásoló tényezőknek a vizsgálata. Kitérek a vásárlók különböző kategorizálására is, majd vizsgálom, hogy a cég által jelenleg alkalmazott ár- és akciópolitika, illetve marke-tingkommunikáció milyen hatással van a célközönségre. Saját ötletekkel bővítem a fejlesztési lehetőségeket, és tapasztalataim alapján bírálom működésüket. Végül összefoglalom ismeretségi körömben végzett kutatásomat, mellyel alátámasztom a szakirodalom, tapasztalataim és gyakorlatom által kidolgozott eredményeimet. Kutatásomat internetes kérdőív készítésével és kitöltetésével, illetve személyes megkérdezés útján végeztem és a kapott válaszokat nagyon hasznosnak ítéltem meg.