Erdei iskola program tervezés a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság dömösi látogatóközpontjában - Bender Boglárka (2015)
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tervei között szerepel egy erdei iskola létrehozása Dömösön. Az erdei iskola a volt Bergmann-panzió felújított épületében fog helyet kapni. Az erdei iskola elhelyezkedése ideális, mivel a környéken rengeteg olyan természeti érték van, ami bemutatásra, és megismerésre érdemes. Az erdei iskolába három programot készítettem el a szakdolgozatomban. Mindhárom projektpedagógiai módszerrel készült. Az első program egy napos, mely kifejezetten a 7-18 év közötti látássérült gyermekek csoportját célozza meg. A program tervezése során igyekeztem a látássérült gyermekek speciális igényeit figyelembe venni, valamint olyan programot kialakítani számukra, ami élmény- és információgazdag. A második program egy hetes program, ami az 5-6 osztályos gyerekeket célozza meg, és az etnobotanika témakörét öleli fel. A program során a gyermekek megismerhetik a népi növényfelhasználás sokszínűségét. Az egy hét alatt betekintést nyerünk a népi gyógy- és fűszernövények felhasználásába, a különböző festési eljárásokba, népi kézműves foglalkozásokba, és néhány a hagyományos tésztakészítési, és mézeskalács készítési módba is. A harmadik program szintén egy hetes, ami a Pilisi bioszféra-rezervátum témakörét dolgozza fel. A program 12-16 éves gyerekeknek készült. A programok során megismerkedünk a különböző vizes élőhelyek jellemzőivel, és élővilágával, betekintést nyerünk a madármonitoringba is, felfedezzük a bioszféra-rezervátum kiemelkedő értéket képviselő helyeit. Közösen felfedezzük a terület geológiai jellemzőit, majd megfigyeljük a hozzá kötődő- növény és állatvilágot, és rövid betekintést nyerünk az erdészek munkájába is.