A hansági tőzegbánya-tavak madártani jellemzése és természetvédelmi értékelése - Tatai Sándor (2015)
A Magyarország észak-nyugati sarkában található Hanság medence egészen a XVIII. század végén elkezdett tervszerű vízrendezésekig a Fertő tóval összefüggő óriási mocsaras, lápos terület volt. A térségben régóta jelen lévő tőzegbányászat egyrészt megsemmisíti a bányaterületen lévő élővilágot, másrészt viszont lehetőséget teremt a lápi szukcessziós folyamatok újraindulásához. Jelen dolgozat elkészítése során a tőzegbányászat új élőhelyeket teremtő hatását vizsgáltam irodalmi madártani adatok és saját terepi felméréseim eredményeinek feldolgozásával. A munka során bizonyítást nyert, hogy a tőzegbányászat során kialakult másodlagos vizes élőhelyek komoly természetvédelmi értékké válhatnak abban az esetben, ha utóhasznosításuk során megfelelő vízborítást kapnak és teret engedünk a természetes élőhely regenerációs folyamatoknak.