Kisemlős-közösségek vizsgálata különböző hansági élőhelyeken - Csoknyai Balázs (2015)
Dolgozatomban összesen 9 hansági élőhely kisemlős közösségének összehasonlító vizsgálatát végeztem el. A kisemlős csapdázásokra, s ezzel egyidejűleg a mintaterületek növénytani felmérésére 2014 nyarán került sor. A vizsgálatok során összesen 10 faj jelenlétét sikerült kimutatnom, köztük a fokozottan védett északi pocok (Microtus oeconomus mehelyi) előfordulását. A legnagyobb diverzitású kisemlős közösséget a Fehér-tó mintaterületen találtuk, míg a legkisebb volt a diverzitás a Barbacsi-tó déli részén felmért közösség esetében. A Bray-Curtis hasonlósági mérőszámon alapuló klaszteranalízis az Osli-Hany III. mintaterület teljes elkülönülését mutatta, ami elsősorban az vöröshátú erdeipocok (Clethrionomys glareolus) eudominanciájával magyarázható, mivel az összes többi mintaterületen a pirók erdeiegér (Apodemus agrarius) bizonyult a legdominánsabb fajnak.