Pirók erdeiegér [Apodemus agrarius (PALLAS 1771)] élőhelyválasztásának vizsgálata a Hanság területén - Tóth Máté (2015)
Munkámban a pirók erdeiegér (Apodemus agrarius) habitat-választását vizsgáltam a Hanság területén. A kutatáshoz összesen 12 mintaterületet választottunk. A kisemlős csapdázásokra, s ezzel egyidejűleg a mintaterületek növénytani felmérésére 2014 nyarán került sor. A legtöbb mintaterületen a pirók erdeiegér bizonyult eudomináns fajnak. A habitat-jellemzők és a pirók erdeiegér összefüggéseinek vizsgálata a következő eredményeket hozta: szignifikáns pozitív kapcsolatot találtunk a pirókegér denzitása illetve dominanciája és a foltosság között, míg a pirókegér dominancia és a zavarástűrő növényfajok borítása között szignifikáns, negatív összefüggés adódott.