Adventív növényfajok terjedésének vizsgálata a Nyugat-magyarországi Egyetem Élőnövény Gyűjteményében - Süle Péter (2015)
Diplomadolgozatom elkészítése során a Nyugat-magyarországi Egyetem Élőnövény Gyűjteményében terjedő inváziós és potenciálisan inváziós növényfajok felmérését, előfordulásának ábrázolását és több szempontú kiértékelését tűztem ki célomul. Az adventív növényfajok felmérésének eredményeként 72, terjedési tendenciát mutató, adventív növényfaj előfordulását rögzítettem; az előfordulási adatokat a digiTerra program segítségével térképeken ábrázoltam. Eredményeim alapján legtöbb parcellában, illetve részparcellában a közönséges vadszőlő (Parthenocissus inserta) fordult elő; a legnagyobb egyedszámban pedig a két datolyaszilva faj, a Mandzsu datolyaszilva (Diospyros lotus) és a Virginiai datolyaszilva (Diospyros virginiana) képviseltette magát. A vizsgált növényfajok közül a Diospyros lotus, Diospyros virginiana, Berberis julianae és a Prunus laurocerasus ültetetésének korlátozására hívnám fel a figyelmet, valamint a Parthenocissus inserta, a Vitis vulpina, az Impatiens parviflora és az Erigeron annuus terjedésének megakadályozását tartom a legfontosabb feladatnak a botanikus kert területén.