A szélenergia hasznosításának lehetőségei hazánk északnyugati régiójában - Pintér András (2015)
Diplomamunkám témaválasztásában a megújuló energiaforrások, valamint a meteorológia iránt érzett végtelen szeretetem és érdeklődésem vezérelt. E két szakterületet ötvözve találtam rá a szélre, mint megújuló, szinte kifogyhatatlan energiaforrásra, vagy ha úgy tetszik meteorológiai elemre. A 21. század egyik legégetőbb problémája a globálisan egyre inkább növekvő tendenciát mutató energiaigény kielégítése. Hogy ne a végletekig használjuk ki és szennyezzük el bolygónkat a rég bevált módszerekkel, szükséges a változtatás, az un. zöld irányba való elmozdulás, mind az ágazatokban, mind pedig a fejünkben, gondolkodásmódunkban, tehát paradigmaváltás szükségeltetik, minél előbb. Ezen felül a nem megújuló energiaforrások, mint például a kőolaj, szén, stb. készletek végessége is szerepet játszik abban, hogy új forrásokat találjunk, valamint kiválasszuk az egyre növekvő „listából” a legmegfelelőbb alternatívákat. A közelmúltban történt nemzetközi konfliktusok is rávilágítottak arra a tényre, hogy az egyoldalú energiatermelésre, vagy energiafelhasználásra támaszkodó országok pillanatok alatt összeomolhatnak, ha valamilyen oknál fogva megszűnik a nyersanyag, vagy energia utánpótlás. Diplomamunkámban hazánk északnyugati területeit vettem górcső alá, mely terület szélklímáját igyekszem feltérképezni, s az erre reflektáló megoldásokat, opciókat próbálom bemutatni. Munkám célja az, hogy rávilágítsak arra, hogy a szél, mint energiaszolgáltató jelenség, milyen mértékben és minőségben áll rendelkezésre hazánk északnyugati régiójában, mely területek kiemelkedőek az említett régión belül. Az ehhez szükséges szél adatsorokat a helyi meteorológiai intézetek közreműködésével gyűjtöttem ki 30 évre visszamenőleg 8 állomást magába foglalva. Továbbá a szélenergia technológiai hátterét is igyekszem bemutatni diplomamunkában. Szeretnék választ, kis rálátást kapni arra a kezdetben megfogalmazott gondolatomra is, hogy vajon gazdaságilag, társadalmilag és környezetvédelmi szempontok alapján járható-e a szél segítségével történő energiatermelés rögös útja, s ha igen/nem akkor hogyan/miért?