A regionális vízháztartást befolyásoló környezeti hatások értékelése Magyarországon, különös tekintettel az erdőkre - Zakota Tamás Zoltán (2015)
A dolgozatban a regionális vízháztartást befolyásoló környezeti hatások párolgásra és evapotranszspirációra gyakorolt hatásával foglalkoztam. A párolgásra vonatkozó adatok a MODIS rendszer felszíni hőmérséklet adataiból lettek átalakítva. Ezek kiegészültek a felszínborításra, csapadékra, talajvízre, talajra és nagytájakra vonatkozó adatokkal. Ezekből az adatokból statisztikai lekérdezésekkel megállapítottam azokat az összefüggéseket, melyek alátámasztják, hogy az erdők és természet közeli területek magasabb párolgással jellemezhetők, mint a mezőgazdasági területek, ezeknél alacsonyabbak a mesterséges felszínekhez tartozó értékek, vagy, hogy a párolgás enyhén csökken a talajvízmélység növekedésével.