A felszínborítás vízkészletekre gyakorolt hatásainak értékelése a klímaváltozás tükrében a Zala vízgyűjtője példáján - Gyimóthy Kitti (2015)
A Zala folyó vízgyűjtő területéről származik a Balatonba - Közép-Európa legnagyobb tavába - befolyó összes vízmennyiség legnagyobb része. A Zala folyó területi vízmérlegének elemzése távérzékelési adatokon alapuló, 2000-2008-as időszakra készült párolgástérképek (1 km2 térbeli felbontás) alapján történt. A párolgás és a (csapadék és párolgás különbségeként kapott) lefolyás kiértékelésre került a felszínborítás, a talajvízmélység és a fizikai talajféleség függvényében. A klímaváltozás párolgásra gyakorolt hatásának értékeléséhez a többletvízhatástól független területeken egy Budyko-féle megközelítésen alapuló éghajlat-lefolyási modell térben osztott kalibrációs paraméterének (α) értékeit számítottam. A többletvízhatású pixelekre egy lineáris β-paraméterű modell került bevezetésre. A paraméterek validálása csapadék és vízhozam adatok felhasználásával történt. A két paraméter térképének, valamint klímamodellek csapadékösszeg- és középhőmérséklet-előrejelzéseinek felhasználásával történt az éves átlagos párolgás, valamint a lefolyás becslése a XXI. század végéig.