Emberi tevékenység hatásai a talajvízszint változásra – esettanulmány a Duna-Tisza közén - Beck Miklós (2015)
Diplomadolgozatom az emberi tevékenység hatásait vizsgálja a talajvízszint változásra. Először a vizsgálathoz kiválasztott terület, tágabb körzetében lévő, két talajvizes kút és egy időjárásmérő állomás csapadékadataiból végeztem hosszútávú vizsgálatot, amelyből kiderült, hogy az 1970-es évektől 1,5 – 2 m-es talajvízszint csökkenés következett be, több feltételezett tényező hatására, melyek közül, csak egy természetes eredetű. Másodszor egy szűkebb területen lévő, három kútból álló, és mindhárom kút körül különböző növényborítású (gyep, erdei fenyves, borókás-szürkenyaras) helyszínen végeztem rövidtávú vizsgálatot. A vizsgálat lényege, hogy kimutassam a mesterségesen betelepített növényzet, befolyással van-e a talajvízszint változás mértékére vagy sem. A vizsgálatból kiderül, hogy az ember által telepített erdők, csökkentik a talajvíz szintjét, vagyis az ember befolyással van a talajvízszint változásra.