A VALISE projekt kliens oldali megvalósítása - Haizler Bence (2015)
Mintapéldákon keresztül találkoznak a hallgatók egyetemi oktatásuk során a vállalat irányítási rendszerek használatával gyakorlati órákon. Ezen feladatok kevésbé adnak átfogó képet arról, hogy egy vállalkozás mindennapjaiban nem egyszerű meghozni azokat a döntéseket, amelyek később a profitszerzés vagy vesztés mértékét befolyásolják. Kevésbé éreztem a gyakorlati óráimon azt, hogy egy rendelés elfogadása vagy visszautasítása következményekkel járna, pedig ez véleményem szerint fontos lenne annak megértéséhez, hogy a későbbiekben felelősségteljes döntések meghozatalára legyük képesek. A VALISE projekttel viszont képesek leszünk a tanuló csoportoknak biztosítani egy olyan környezetet ahol reagálhatnak a szimulációs program által generált megrendelésekre. A gyakorlatokon eldönthetik majd, hogy az egyes megrendelések közül az általuk irányított vállalat melyiket képes vagy képtelen teljesíteni. Saját tapasztalatom szerint a gyakorlati órákon a tanulók legtöbbször nem találnak élvezetet a kiadott feladat megvalósításában. Nagyban növelheti a gyakorlatot végző érdeklődését az, hogy láthatja a saját maga által irányított vállalat fejlődését. Minden emberben megtalálható az a motiváció, amely adott versenyhelyzetben (hallgatói légkör) arra sarkalja, hogy egyre jobban és jobban teljesítsen. Ez egy virtuálisan irányított vállalat esetében sincs máshogy. A felhasználó törekedni fog arra, hogy az elméleti órán megtanultakat a gyakorlatban a legjobb formában hasznosítsa a saját vállalata fejlődéséért és azért, hogy a többi hallgató által irányított vállalatnál több erőforrásra tehessen szert. Így jobban követhetővé válik, hogy a hallgató mennyire értette meg az elméleti előadásokon elhangzottakat és akár az év végi osztályzat alapját is képezheti a féléves munkájának alakulása. Ehhez egy interfészt biztosítunk a VALISE projekt keretein belül. Egy weboldalt készítettem el, amin keresztül a hallgatók kommunikálhatnak a szimulátorral. A program által generált megrendelések megjelenítésre kerülnek az oldalon, valamint az elfogadásukra és elutasításukra van is lehetőség. Ennek megfelelően változnak majd az adatbázisban tárolt cégadatok. Az általam támasztott elvárt funkciók voltak az admin felület, regisztráció, jogosultságok kezelése, cégadatok megjelenítése és a közös adatbázison keresztül való kommunikáció a szimulátorral. Továbbá a honlap tovább fejlesztése több stílussal, távoli eléréssel és egy gyakorlati teszteléssel vállalat irányítási rendszerek óra alatt, hogy lássuk a hallgatói reakciókat és értékelhető információkat kapjuk a rendszer hiányosságairól és fejlesztési lehetőségekről. A programozáshoz ASP.Net-et használtam. A Szakdolgozatom ezekre fejlesztési és probléma kezelési megoldásokra tér ki.