A TERMÉSZETSZEMLÉLET TÜKRÖZŐDÉSE A TÉRALKOTÁSBAN - Környezettudatosság a mindennapokban - Somogyi Ivett (2017)
Szakdolgozatom célja körül járni, megismerni az környezettudatosságot, feltérképezni, hogy ez milyen módon jelenhet meg az építészetben, hogyan befolyásolhatja az emberek látásmódját. Mivel az energia-, / környezettudatos építészet nagyon sok mindent foglal magába. Az írásomban arra térek ki, hogy mi lehetett az, amiért ez a téma a mindennapi életbe betört, illetve olyan megoldások fellelése, melyek eddig vagy ezután szóba jöhetnek az építészetben. Mint ahogy manapság több érdeklődőt is vonz ez a téma, így engem is magával ragadott. Erre a koncepcióra épül a sixay furniture nevezetű cég, melynek az új, második ütemben épülő épület tervezése volt a feladatom. Ezt a megközelítést, a sixay furniture természetbe vetett hitét, nem csak a bútoraiban, hanem a környezetében és a mindennapi életben is alkalmazni tudja. Ez nem csak egyfajta presztízskérdés, hanem ezt a gondolkodásmódot mutatja meg a vásárlóinak, így ezzel sokkal megbízhatóbbá és szerethetőbbé válik. A dolgozatban a környezettudatos építészetről kapott képet ebben az új, telephelyen lévő iroda és bemutatóterem tervezésében használtam fel. A témán keresztül kifejtem az általam tervezett épületre vonatkozó megoldásokat is.