Férfi ékszer - Férfi tárgy - Kovács József (2017)
Az elmúlt években sokat foglalkoztam az ember-ékszer összhangjával, és hogy miként lehet ezt ötvözni a porcelán tulajdonságaival. Habár mindkét nemnek terveztem, minden alkalomra inkább nőies jelleget öltött a formaterv. Ekkor fogalmazódott meg bennem az a gondolat, hogy olyan ékszert tervezek, ami a férfi jegyeket erősíti fel. A kutató munka elején nem volt könnyű dolgom, hiszen ez egy elég perifériára szorult téma és nem mindennap találkozik hasonlóval az ember. Ezért a munkám során foglalkoztam a férfi atributumokkal és a férfi, mint identitás feltárásával. Az öltöny és az ékszer történetével. Röviden kifejtem a porcelán tulajdonságait és Herenddel való kapcsolatomat. Ezek után a tervezési részben megfogalmazom az átlag férfi anatomiai felmérését majd a testi jegyek néhány vonallá való redukálását, majd ezt összevetem az öltöny szemrevételezett legfőbb erővonalaival. Munkám fő mozgató eleme a Gestalt törvények és design. Felhasználtam a proxemika, ember és tér rendszerét. Majd Eye tracking alátámasztom a feltevéseimet. A tervezést követően részletesen értekezek a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben végzett munkámról. Az elkészült mintadarabokból az alapkoncepció mellett, több viseléi módot alakítottam ki. Végül, úgy gondolom mostanra sikerült egy meggyőző koncepciót és hozzá egy erős formatervet létrehoznom.