3D nyomtatással előállított mechanikus művégtag - Potári Viktor (2017)
Absztrakt A szakdolgozatom célja a jelenlévő 3D nyomtatott mechanikus művégtagok fejlesztése, újraértelmezése. Ehhez mindenekelőtt kikutattam a végtaghiány kialakulásának okait, epidemiológiáját, és hogy ez milyen fizikai, szociális, társadalmi és pszichológiai behatásokkal jár az egyénre és környezetére. Végigvezettem a protézisek kronológiáját a nagyobb kiemelkedő eszközöket áttekintve, mind mechanikai és mind indentitás pótló szempontokat figyelembe véve. A dolgozatomban bemutatásra kerül a 3D nyomtatás kialakulása és a mostani eszközök, valamint az is, hogy ezt jelenleg hogyan hasznosítják az orvoslás területén és mik a tervezett jövőbeni fejlesztések. A következő lépésben felmértem az eddigi eszközöket és leírtam a problémafelvetésemet. A kutatások után meghatároztam a tervezési területeket és felállítottam a koncepcióm, hogy hogyan lehetne ezeket az eszközöket organikusabbá és esztétikusabbá tenni, valamint hogyan lehetne a divat által ezeknek az embereknek a megcsorbult indentitás érzetüket, önbizalmukat emelni. Ezután bemutattam milyen tervezési szakaszokon keresztül jutottam el a végleges tervig. A végső következtetésem, hogy ezeknek az eszközöknek fontos a formai kialakításán dolgozni, hogy minél inkább közelebb érezze magához, mind a használója mind a környezete a protézist. Valamint az sem utolsó szempont, hogy ha társadalmilag elfogadottabbak ezek az eszközök, a használójuk nagyobb önbizalommal és örömmel hordaná a protézist, ezzel kiváltva egy teljesebb életérzést.