A bükk álgesztesedésének vizsgálata a ZALAERDŐ Erdészeti Zrt. Zalaegerszegi Erdészeténél - Murvai Márió (2017)
A bükk álgesztesedésnek vizsgálata a ZALAERDŐ Erdészeti Zrt. Zalaegerszegi Erdészeténél A közönséges bükk (Fagus sylvatica L.) a hazai erdőállományok egyik legértékesebb fafaja. A közjóléti, természetvédelmi és gazdasági funkcióknak egyaránt eleget tesznek állományai. A hazai furnér- és rétegelt lemez gyártásban nagyon fontos szerepet tölt be, azonban van egy jellegzetes fahibája, ami a faanyag értékesítésében, felhasználásában igen jelentős problémákat okozhat. Ez az elváltozás a bükk faanyagának álgesztesedése, amely a dolgozatom fő témája. A Zalaegerszegi Erdészet adott mintaterületén végeztem méréseket és elemzéseket a bükk álgeszt megjelenésének gyakoriságáról, kiterjedéséről és a miatta fellépő esetleges veszteségekről. Az igen magas körülbelül 110 éves vágásérettségi kornak köszönhetően a vizsgált erdőrészletek közel 90%-ában figyelhető meg az álgeszt valamilyen formában. A mellmagassági átmérőhöz viszonyított maximális álgeszt átmérő átlaga 31%. Legjellemzőbb a felhős típus, a barna szín, és az orsó alakú lefutás. Amennyiben nem sikerül értékesíteni az álgesztes faanyagot, jelentősebb bevétel kiesést okozhat. Abstract Examinations of beech false heartwood forming in Zalaegerszegi Erdészet at Zalaerdő Zrt. The european beech (Fagus sylvatica L.) is one of the most valuable tree species of Hungarian forests. Beech stands fulfill all the public welfare, nature conservation and economic functions of the forest. It has a very important role of domestic veneer and plywood production, however it has a typical wood defect which can cause significant problems in marketing and utilization of the timber. This defect is red heartwood in beech timber which is the main topic of my thesis. I made measurements and evaluations at the sample site provided by the Forestry Unit of Zalaegerszeg about the prevalence, extension of red heartwood and the incidental losses caused by it. Because of the high (about 110 years) harvesting age red heartwood is present in almost 90% of the examined subcompartments in some form. The average of maximal red heartwood diameter compared to the diameter at breast-height is 31%. Most typical are the cloud type, brown color and spindle shape. If the timber with red heartwood cannot be sold, it can cause a significant loss of income.