Anyagáramlási folyamatok a BAMED AG.-MAM Hungária KFT-n belül. - Mészáros Márk (2017)
A gyakorlati időmet a BAMED AG.-MAM Hungária Kft. termelési részlegén töltöttem. A cég bébitermékek festésével, összeszerelésével és csomagolásával foglalkozik. A két fő termékcsoportja cumi és cumisüveg, de ezen kívül szoptatási, szájápolási és higiéniai termékek csomagolásával is foglalkozik. A dolgozatom célkitűzései közé tartozik egyrészt a Vaskeresztesen található telephely általános bemutatása, és azon belül a termelés jelenlegi állapotának, termékeinek és anyagáramlásának bemutatása a raktár és a gyártócsarnok között. Másrészt a 2017-es beruházás és a termelés layout változásának bemutatása, amelyre egy automatikus raklap kihordó rendszer koncepciójának kidolgozása volt a cél. A dolgozat megírásához saját megfigyelésre és a munkatársak iránymutatására volt szükség. A jelenlegi állapot felmérését a gyakorlat időtartama alatt elvégzett feladatokon keresztül végeztem. A 2017 nyarán esedékes layout változás megértéséhez és feldolgozásához a terveket kellett értelmeznem, hogy megfelelően rálássak annak előnyeire. Az automatikus kihordópálya koncepciójának megalkotásához elsősorban az eddigi műszaki tapasztalataimra, valamint a témában fellelhető műszaki és logisztikai szakirodalomra hagyatkoztam. Arra a következtetésre jutottam, hogy a termelés kibővítésével és az átrendezés meglépésével egy ideális anyagáramlás jön létre. Az raktárból a termelésbe történő anyagáramlás korszerűsítését a vontatótargonca bevezetésével valósítják meg. A készárut pedig az automatikus raklap kihordó rendszer bevezetésével lehetne optimálisan áramoltatni.