A tatárjuhar elterjedése, erdészeti jelentősége és erdőművelési tulajdonságai - Dávid Máté (2017)
A dolgozat fő célja a tatárjuhar szakirodalmi feldolgozása, az alaki, ökológiai, biológiai jellemzőinek, elterjedésének és hazai előfordulásának részletes leírása, valamint állapotfelmérések során jelen helyzetének és távlati lehetőségeinek vizsgálata. A szakirodalmakat és különböző termőhelyeket kutatva megállapítottam, mire képes a faj az adott állományban a magasság, árnyalások, sűrűség, újulat, vadkár szempontjából. A helyszíni felmérés során a tatárjuhar a legtöbb területen cserje méretű, a talajra pozitív hatással van. Jobb termőhelyen a növekedése biztatóbb. A kerecsendi erdőben vizsgálva a 8-13 méteres tatárjuharokat megállapítottam, hogy a faj jó megújuló képességű, jelentős területi arányú jó egészségi állapot jellemzi. Zárásként javaslatokat tettem a többszintes erdők szintjeinek kialakítására, ahol a fafaj megfelelő választás lehet, továbbá tág ökológiai tűrőképessége kapcsán kedvező alternatívaként jelenhet meg a klímaváltozás negatív hatásaival szemben, megoldva főként a száraz területek erdősítését.