A BPW-Hungária Kft. üzemi logisztikai folyamatainak bemutatása - Balogh Tamás (2017)
A záródolgozatom témája szorosan kapcsolódik a gyakorlati helyemen végzett tevékenységemhez. Mint minden vállalat, a BPW-Hungária Kft. is különálló szervezetekből épül fel. Gyakorlatomat a Központi anyagellátásnál töltöttem el, ami nagy hangsúlyt fektet a logisztikai folyamataira, azon belül is az üzemi logisztikára. Dolgozatomban szeretném bemutatni az anyagmozgatók által használt targoncákat, amik közül mind a vontató, mind a gyalogkíséretű mind pedig a homlokvillás gépek fontos szerepet töltenek be a vállalat életében. A cég Kanban rendszerére is szeretnék kitérni, aminek segítségével az anyagigénylési folyamat jelentősen felgyorsítható. Másik fontos téma a BPW-Hungária Kft. életében a folyamatos innováció, újítás. Az innováció által a konstrukciókat, technológiákat és kapacitásokat a piaci igényekhez tudja illeszteni és a költséghatékonyságát meg tudja erősíteni. Benchmark folyamatok segítségével a veszteségek feltárása és megszűntetése jöhet létre. Ilyen benchmark folyamat eredménye az üzemi logisztika jelenlegi legfontosabb beruházása, a liftes rendszerű raktári automaták beszerzése lesz. Erre azért van szükség, mert az üzemi csarnokokban jelenleg polcos állványos tárolás van a cégnél, ami nagyobb targonca igényt, korlátozott tárhelyeket és beltéri kihasználatlanságot eredményez. Azért, hogy a fenntartható fejlődés biztosítva maradjon, szükség van a liftes rendszerű raktári automatákra. A vállalat mutatószámokat használ, amik havonta frissülnek, és általuk több fontos információhoz juthat a cég. A 4 csoport közül (költség, minőség, működés, motiváció) egyiket sem emelném ki külön, mert mindegyik értékes adatokat tartalmaz. Dolgozatomban kitérek még a dolgozók eredményorientált ösztönzésére, az úgynevezett Kaizen javaslati rendszerre. A javaslatokra azért van szükség, hogy a minőségi tudatosság folytonos növelése biztosítva legyen és emellett piacorientált fejlesztési folyamatok működtetése jöhessen létre.