A Soproni-hegység lucfenyő (Picea abies (L.) Karst.) törzsfáinak felmérése, és javaslatok kidolgozása megőrzésükre (The Measurement of Norway spruce Plus-trees in the Sopron Mountain and Elaboration of their Conservation) - Csapó Bálint Dániel (2017)
Diplomamunkám keretében a Soproni-hegység területén, Asztalfőn és a Mészveremben található több, mint 150 éves lucfenyő törzsfákat vizsgáltam. A felmérés során megállapítottam az egyes törzsek magasságát, mellmagassági átmérőjét, majd összevetettem az 50 évvel ezelőtt mért adatokkal, valamint meghatároztam a fák egészségi állapotát. Méréseim és megfigyeléseim alapján elmondható, hogy a lucfenyő a vizsgált területeken megtalálta a számára kedvező mikroklimatikus adottságokat, s még 100 éves kor felett is jelentős növekedést mutat. Mivel azonban nincs a termőhelyi optimumában, kevésbé ellenálló a korhadást okozó gombákkal szemben, ezért 60-80 éves kornál tovább nem érdemes fenntartani, mert műszaki felhasználása jelentősen leromlik.