Erdőtelepítési kivitelezési terv és termőhelyfeltárási szakvélemény készítése Majson - Izsák Andrea (2017)
Majs községhatárában eldöntötte a földtulajdonos, hogy EU-s pályázat („SZÉCHENYI 2020” - a Felhívás címe: Erdősítés támogatása, a Felhívás kódszáma: VP5- 8.1.1-16) igénybevételével erdőt szeretne telepíteni. Az erdőtelepítés támogatás igénybevételére a támogatást igénylő akkor jogosult, ha jogszerű földhasználóként rendelkezik a támogatási kérelem benyújtását megelőzően a tervezett erdőrészlet elhelyezkedése szerint illetékes erdészeti hatóság által, a 153 /2009. (XI. 13.) FVM rendelet az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009 évi XXXVII. Törvény végrehajtásáról szóló rendelet (továbbiakban Vhr.) alapján jóváhagyott jogerős, nevére szóló erdőtelepítési engedéllyel. Az erdészeti hatóság az erdőtelepítési engedélyt az elbírált erdőtelepítési kivitelezési terv alapján adja meg, melynek kötelező tartozéka a termőhelyfeltárási szakvélemény (36/2010- (IV. 13.) FVM rendelet), mely bemutatja a földterület termőhelyi viszonyait, alátámasztja az erdőtelepítés fő-és elegyfafajainak alkalmazhatóságát. A tervezett erdőtelepítés helyszínén a rendeletben meghatározott módon talajszelvénygödröt készítettünk. A helyszíni és laboratóriumi vizsgálatok alapján meghatároztuk a talaj genetikai fizikai és kémiai jellemzőit. A laboratóriumi vizsgálatok a Bóly Zrt Mezőgazdasági Laboratóriumában Mohácson készültek.