A Just in Time rendszer vizsgálata a LuK Savaria Kuplunggyártó Kft.-nél - Király Nikolett (2017)
A szakdolgozat célja alapvetően a Just in Time rendszer vizsgálata a LuK Savaria Kft-nél, mint autóipari beszállítónál. A JIT rendszer vizsgálata során fel fogom tárni a po-tenciális problémákat, majd ezen felmerülő problémákra teszek javaslatokat. Azért választottam ezt a témát, mivel a mai modern logisztikában a JIT rendszer vizsgálata elengedhetetlen annak érdekében, hogy a vállalat hatékonyan tudjon működni. A szombathelyi LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. a Schaeffler csoport tagja, az anyacég Németországban, Bühlben található. A cég autóipari beszállítóként tevékeny-kedik, termékei közé tengelykapcsolók, kuplungtárcsák, kettőstömegű lendítőkerekek, duplakuplungok, valamint belső gyártásban használt komponensek is tartoznak. Főbb vevők közé motorgyárak valamint más Schaeffler cégek sorolhatók. A cégnél jelenleg Just in Time rendszerben folyik a termelés, amelyet nagyban elősegített az SAP vállalatirányítási rendszer 2007-ben történő bevezetése. A megva-lósított főbb alapelvek főleg az alapanyagrendelés, a termelés valamint a kiszállítás területein valósulnak meg. A rendszer működésével kapcsolatban a szakdolgozat írása során különböző problémák merültek fel: ilyen a rugalmasság és a készletcsökkentés ellentétje, a be-szállító szállításképtelenné válása, illetve a minőség megfelelő szinten történő biztosí-tása. Erre különböző javaslatokat tettem: a rugalmasság biztosítása végett a megrende-lések rövid időn belüli fixálása, az alapanyagellátás érdekében alternatív beszállítók megkeresése. Minőségbiztosítás esetén a minőség folyamatos ellenőrzése jelenthet megoldást, valamint a megfelelő személyzet alkalmazása. A felsorolt példákon kívül más feltárt problémákra is tettem javaslatokat. Összességében a Luk Savaria Kft. szombathelyi gyárának logisztikai rendszeré-ben jól fellelhetők a JIT alapelvek, melyek folyamatos felülvizsgálata szükségeltetik, így a feltárt hátrányok korrigálása egy fő feladatként jelentkezik.