Védett fafajok faanyagtudományi jellemzése - Baranyi Ferenc (2015)
A dolgozatomban a védett fafajokat mutattam be, és egyéb belőlük készült termékeket. A fafajokat védettségi besorolásba tettek, melyek bizonyos mértékben vagy egyáltalán nem használható az iparban. A védettséggel szemben sajnos rengeteg az illegális fake-reskedelem a világon, ennek tükrében született meg a CITES egyezmény, mely korlá-tozza a faanyagok felhasználását és kereskedelmét. A védett fafajok helyettesítésére az akácot javasolnám, mivel a szilárdsági, sűrűségi tu-lajdonságai kiemelkedők az európai fafajok közül. A termikus kezelésnek köszönhetően pedig az akác színét is lehet változtatni, akár a vörös színig. Ez egy érdekes mahagóni utánzatot ad. Így többféle színű fafajt tudunk előállítani. Mind e mellett pedig az akác a legigénytelenebb fafajok, közé tartozik. A turbó akácok egy igen gyorsan növő fafajok melyekkel éveket lehet megtakarítani. Egyetlen hátránya van a gyorsan növő akácnak a feszültség, ami fellép a faanyagban. A kiértékelésben az akác megállja a helyét a védett fafajok helyettesítésénél.