Fa tok és szárnyszerkezet hőszigetelő tulajdonságainak fejlesztése - Hévizi István (2015)
Szakdolgozatom témája a fa nyílászáró szerkezetek hőszigetelő tulajdonságainak fejlesztési lehetőségeivel foglalkozik, kimondottan a tok és szárnyszerkezetre irányulóan. Azért is választottam e témát, mert egyrészt egy faipari cégnél dolgozom, valamint azért, mert nagyon érdekelnek az új technológiával készült és fejlesztett nyílászárók - természetesen fa alapanyagból -, és mivel a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnök szakán folytatom tanulmányaimat, ezért csakis és kizárólag a fa alapanyagú nyílászárók jöhetnek szóba. A szakdolgozatom célja továbbá a nyílászáró szerkezetek hőtani fejlődés történetének rövid felvázolása és további hőszigetelő tulajdonságainak javítási lehetőségei, ide értve a műemlék védelmi nyílászárokat, valamint ezen felül a tok és szárnyszerkezetek hőszigetelő tulajdonságainak javítását. Valamint a fokozottan hőszigetelt ablaküveg felépítésének bemutatására is sor kerül, hogy a 4 mm-es üvegtől miként jutunk el a thermo szigetelt üvegig. A dolgozatban levezetésre került az általam lucfenyőből készített kísérleti próbatestek mérése, melyet hővezetési tényező mérő berendezéssel mértünk. Ebben a kísérleti sorozatban kíváncsi voltam arra, ha a próbatestekben különböző méretű üregeket alakítok ki, és a kialakított üregek mellett alumínium szalagot is felhasználok az üregek falain, akkor miként alakul a szerkezet hővezetési tényezője. Ezen felül a kísérleti mintadarabok mérési eredményeinek kiértékelésére fektettem a hangsúlyt, hogy a kísérletek során meghatározzak egy olyan hővezetési határértéket, amikor már a szerkezet hővezetési tényezőjét nem igazán lehet csökkenteni az általam felhasznált alumínium szalaggal, vagy a szalag felhasználása nélkül. Ahhoz, hogy megértsük, a kísérleteim során milyen hőtani tulajdonságok játszódnak le a szerkezeten belül, szükségünk van, egy kis hőtani ismeretekre, amit szintén felvázoltam a dolgozatban. Tekintettel arra, hogy napjainkban az igények növekednek a nyílászárók hőszigetelő tulajdonsága tekintetében, így nekünk, embereknek az egyre szigorodó energetikai előírások mellett, meg kell találnunk az energia leghatékonyabb felhasználási módját. Mindezekre tekintettel, különböző mérésekkel próbáltam vizsgálni, hogy miként lehet javítani a nyílászáró, tok és szárnyszerkezetének hőszigetelő tulajdonságát.