Multinacionális vállalatok devizakezelése és hatása a beszámolóra - Rogács László (2017)
A multinacionális vállalatok meghatározó entitásai a XXI. század világgazdaságának. Belső és külső hálózatukat nemzetközi szinten szervezik meg, s így a pénzügyeiket bonyolítja a különböző devizanemek és országok találkozása. Az MNV folyó pénzügyeinek tervezése egy bottom-up folyamat. Először a leányvállalat tervezi meg a nettó forgótőkéjének az elemeit, majd a likviditásáról állít mérleget. Jelzi a számlaegyenleget az anyavállalatnak, aki az összes leányvállalat számláinak az információit összegyűjti. Az aggregát információból már el tudja kezdeni a meglevő alapok allokációját, ami lehet anyavállalati hitel nyújtása is a lányvállalatok felé. A készpénz felesleget pedig pénz-és tőkepiacon fekteti be és devizát vásárol a leányvállalatok mennyiségi igényei szerint. A modern vállalatok egyik fő funkciója a treasury, melynek a része az inhouse banking és eszköze a cash-pooling. Megemlítem az in-house banking szolgáltatásainak a kiterjesztéseként a payment factory-k megjelenését. Minden nemzetközi szervezet találkozik a határok okozta szabályozási aszimmetriával és az így létrejövő kivételkezeléssel a vállalat bürokratikus működésében. A standardizáló és centralizáció folyamatok nem mindig elterjedtek. Ennek a regionális, nemzeti szabályzók és politikák (gazdasági és pénzügyi) adják a kereteket. A negyedik fejezetben a deviza kockázatának menedzseléséről írok részletesen. A devizanemekkel fellépő kockázatok ismertetése után bemutatom az alkalmazott kockázatértékelési, mérési és kezelési metódusokat. A belső vagy passzív kockázatkezelési technikákat ismertetem részletesebben. A kockázatok közül a tranzakciós rizikón van a hangsúly. Az utolsó fejezet a devizatételek árfolyamváltozásának a jövedelmezőségre gyakorolt hatását ismertetem. Az átértékelési kockázatról is írok: milyen hatást fejti ki a konszolidált beszámolóra. A technika hatása a vállalat pénzügyi életére látványos. A vállalat és a bank együtt fejlesztik és javítják az infrastruktúrát és a termékeket a nemzetközi pénzügyeik menedzseléséhez. A kérdés, hogy a bizonytalan és kitett világgazdasági kockázatait mennyire tudja kezelni. A technika meddig képes áthidalni a reáliák egyenlőtlen elosztásából és hiányából származó veszélyeket.