A kötelező betétdíj-rendszer hazai perspektíváinak vizsgálata Németország példáján - Husláné Kuris Diána (2017)
Szakdolgozatom alapját az a hypotézis adta, hogy a Magyarországon jelenleg üzemelő betétdíj visszaváltási rendszer nem ad kielégítő megoldást a lehetőségekhez képest. A feldolgozott szakirodalmak, az interjúk, kérdőívek, és a személyes informális beszélgetések, ezt az izgalmas témát kellőképpen feltárták számomra. Összehasonlítási fonalul a német „Pfand-system“ rendszerének működési koncepciójának és a hazai aktuális rendszernek a paralell bemutatatásával kívántam a végső konklúziómat kinyerni. A jelenleg elérhető visszaváltási ár a PET palackok és az italos fémdobozok terén, a nevetségesen alacsony kategóriába tartoznak. Ezért mindent összegezve, szerintem a jelenlegi rendszert, állami szinten, meg kell reformálni. A gyakorlatilag alkalmatlan termékdíjat, meg kell emelni, mivel a piacon, ha bárki körbetekint, bármely kereskedelmi egységben, akkor túlnyomórészt a termékdíjjal terhelt termékeket talál a vevő a kereskedésekben. A visszaváltható palackok alulreprezentáltak. Ezért szerintem nem javítani, hanem cserélni kell a jelenlegi rendszert.