Cseres-tölgyesben kialakított lékek vizsgálata a Dudlesz-erdő területén - Fehér Adél (2017)
A cseres-kocsánytalan tölgyesek lékes felújításáról eddig kevés tudományos kutatás készült, ezért diplomamunkámban a soproni Dudlesz-erdő cseres-kocsánytalan tölgyes állományában kialakított lékek újulatát és gyomosodását vizsgáltam. Kutatásaim során két erdőrészletben, öt két éve- és öt négy éve nyitott lék felmérését végeztem el. Az erdőrészletek természetességét TERMERD módszerrel, a lékekben megjelenő növényfajok vizsgálatát Borhidi féle szociális magatartás típusok és Raunkiaer-féle életformák alkalmazásával vizsgáltam. A felmérés eredményei alapján a két erdőrészlet természetessége hasonlónak bizonyult, valószínűleg az azonos termőhely, kitettség és közeli elhelyezkedés miatt. A lékekben megjelenő fajok szociális magatartás típusait vizsgálva kiemelkedő a generalista fajok száma és borítása, emellett a 4 éves lékekben a csertölgy (Quercus cerris)újulatának köszönhetően a természetes kompetitorok aránya is magas. Az életformák tekintetében a két és a négyéves lékekben is hemikriptofiton fajok dominánsak, az évelő fajok magas aránya a lékekben végbemenő pozitív szukcessziós folyamatra utal. A statisztikai elemzés szerint a lékekben található hagyásfák jelentősen csökkentik a földi szeder borítását, ezáltal és makktermő képességük által is hozzájárulnak az újulat fejlődéséhez. Eredményeim alapján az általam vizsgált lékek méretük, tájolásuk és alakjuk szerint is kedvezőnek bizonyultak az újulat fejlődése szempontjából. A lékekben a csertölgy jelentős újulata van jelen, amelynek fejlődését a gyomosító fajok jelentősen nem hátráltatják.