Controlling módszerek alkalmazása az Autoliv Kft. gyakorlatában, külön kiemelve a termelési controlling területet - Katona Martin (2017)
Szakdolgozatom alapvető célja az Autoliv Kft. gyakorlatában alkalmazott controlling területek feltérképezése volt, kiemelve a termelési controlling, mint új, különálló controlling részterület elemzését. A mai gazdasági körülmények között a versenyképesség megőrzése kiemelt fontosságú a vállalatok életében, a vevőkért folyó harc pedig egyre erősödik az egyes cégek között. A controlling, mint az ellenőrzést, tervezést és információellátást magában foglaló vezetési alrendszer szerepe, különösen a nagyvállalatok világában egyre hangsúlyosabbá válik. Az Autoliv Kft.-nél havonta több millió terméket gyártanak le és a megrendelői igények nem csillapodnak. A mai termelővállalatok egyik kulcsponti dilemmája, hogy a minőség romlása nélkül, az egyre bővülő vevői igényeket hogyan lehet kielégíteni úgy, hogy közben hatékony és nyereséges maradjon a szervezet. Ezt a folyamatot hivatottak támogatni az egyes controlling területek, köztük a gyártáshoz kapcsolódó termelési controlling. A dolgozat első fejezetében rövid elméleti áttekintést adtam a controllingról, külön bemutatva a controlling egyetemes hazai, nagyvállalati helyzetét. A következő fejezetben betekintést nyújtottam az Autoliv, mint piacvezető utasvédelmi berendezéseket gyártó vállalat globális és magyarországi ismertetésére. Itt részletesen vizsgáltam egyes pénzügyi, vállalati kulcsmutatókat, továbbá a jelenlegi piaci részesedést és a versenytársak helyzetét. A fejezet külön pontban tartalmazza a szervezeti felépítést, valamint a költséghelyek elkülönítése szempontjából lényeges területi egységek szeparálását. Ezt követően kitértem a sopronkövesdi telephelyen alkalmazott controlling területek részletezésére. Bemutattam az általános pénzügyi és humánerőforrás controlling szerepét, el-helyezkedését a vállalaton belül, valamint feladataik aktuális fókuszpontját. Ennek keretében konzultációkat folytattam a controlling területein dolgozó munkatársakkal, mely hatalmas segítséget jelentett a dolgozat megírásában. Tömören ismertettem a tevékenységü-ket támogató informatikai rendszereket, egészen pontosan az HFM, AFIS, SAP és DIACAR nevű programokat. Az utolsó fejezetben a vállalat termelési controlling területének részletes bemutatását tűztem ki célul. Ez természetesen nem sikerült volna az e területen dolgozó controller aktív támogatása nélkül. Az elméleti fejtegetéseken túl, a gyakorlati oldal vizsgálata áll itt középpontban. Behatóan vizsgáltam egyes napi riportokat, külön elemezve a selejtráta kimutatásokat. Az összefoglalásban néhány kritikát és javaslattételt tettem a vállalat controlling gyakorlatának vonatkozásában.