Minőségirányítási rendszer kiépítése a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sportmedicina Tanszéken - Gocze Katalin (2017)
A PTE ÁOK dékáni vezetése részéről megfogalmazott igénynek megfelelően a 2016-os év során kiépült és folyamatosan működik a belső minőségirányítási rendszer. A Kar 2017. július 31-ei határidővel kitűzött minőségcélja az MSZ EN ISO 9001:2015 Követelményszabványban meghatározott minőségi kritériumok minél magasabb szintű teljesítése. A minőségcél részeként 2017 júliusáig lezajlik a külső tanúsító szervezet által lefolytatott tanúsító audit. A Sportmedicina Tanszék a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar 2016. szeptember 1-én megalakított egysége. A nemzeti és regionális sportstratégia, valamint korunk tudományos elvárásainak és szükségleteinek megfelelve, azokat figyelembe véve, több éves előkészítő munka után 2016. december 1-vel kezdte meg működését. Figyelembe véve a Pécsi Tudományegyetem oktatás-kutatás-betegellátás hármas egységére épülő regionális vezető szerepét, nem csak a helyi, hanem egy térségi, akár határokon átívelő koncepció megvalósulásaként kíván minőségi szolgáltatásokat nyújtani. A Kar által megfogalmazott minőségcélhoz csatlakozva a Sportmedicina Tanszék megalakulását követően elkezdte saját minőségirányítási rendszerének kiépítését, melyben intézeti minőségirányítási felelősként nekem is fontos szerep jutott. Ennek részleteit kívánom szakdolgozatomban bemutatni. A Tanszék Vezetője és munkatársaim támogatása, továbbá a minőségi szolgáltatások biztosításáért érzett elkötelezettségük nagyban segítette ezt a folyamatot. A rendszerépítés első mozzanata a külső és belső környezet részletes megismerése, az érdekelt felek azonosítása. Ezt követte a tevékenységi körünk meghatározása, majd a működés feltérképezése érdekében SWOT analízist végeztünk. A részletes kiértékelés eredményeként született meg a Tanszék Működési rendje és a hozzá kapcsolódó dokumentumtár. A kockázatelemzés és fejlesztési lehetőségek feltérképezése alapján megfogalmaztuk rövidtávú céljainkat, határidők és felelősök megnevezése mellett. Tekintettel a szakterület újszerűségére, hasonló profillal alakult egyetemi tanszékek közti országos egyeztetés mellett nemzetközi protokollok adaptálására, közös akkreditációs felkészülésre minőségügyi konzultációra teszünk javaslatot a fenntarthatóság jegyében.