Lakáshitelezés - Bella Kinga (2017)
BELLA KINGA 2017 Pénzügy-számvitel Felsőoktatási Szakképzés Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar Konzulens: Dr. Fóriánné Horváth Margit főtanácsadó, kari szakmai gyakorlati koordinátor LAKÁSHITELEZÉS Home loan A lakáshitelezés téma választását egyrészt az indokolja, hogy e téma keltette fel legnagyobb mértékben az érdeklődésem, így kutatásom során számos új ismerettel, tapasztalattal gazdagodtam, és választ kaptam számtalan kérdésre, amely nem volt világos ebben a témában. Érdekesnek találom, hogy zajlik egy hitelezési folyamat, valamint mi mindenen megy keresztül egy hitelkérelem, míg megtörténik a folyósítás, és a hiteligénylő ügyfél megkapja a hitelösszeget. Továbbá fontosnak tartom a hitelezéshez szükséges dokumentumok megismerését, az ügyintézés menetét, módszereket, valamint milyen fajta hiteltermékek szolgálják az ügyfelek igényeit. Másrészről pedig csak úgy, mint sok fiatalt, valószínűleg engem is érinteni fog a lakásvásárlási/lakásépítési téma, és szerettem volna tisztábban látni ez ügyben. Valamint felkapott téma napjainkban, amely azzal magyarázható, hogy előző évekhez képest a lakáshitelezésben egyértelmű növekedés figyelhető meg, főként a fiatalok és családosak körében. Erre a vissza nem térítendő családtámogatások is rásegítettek nagymértékben. A dolgozat célja a hitelezési folyamat, azon belül is az OTP Bank Nyrt. lakáshitelezési folyamatának, ügyintézésének megismerése, az előzetes információátadástól egészen a folyósításig, illetve monitoring tevékenységig. Ehhez kapcsolódóan a hitelezéshez szükséges dokumentumok tartalmának áttanulmányozása. OTP Bank hitelfolyósításának fel-tételei, folyósítás módja lakáscélok szerint. Különböző lakáscélok szerinti hitelezési folyamatok esetén történő eltérések, feltételek megfigyelése. Eltérések a dokumentumok benyújtásai, illetve folyósítás tekintetében. Bemutatom az OTP Lakástakarékpénztár sajátosságait, jellemzőit, működésének lényegét, a szerződéskötés menetét, illetve a lakástakarékpénztári lehetőségeket a hozzá kapcsolódó hiteltermékekkel. A lakáshitelekhez kapcsolódó vissza nem térítendő támogatásokat is röviden bemutatom. Ismertetem a különböző családtámogatások igénylési feltételeit, módját, valamint a támogatások mértékét. A kutatási munkámhoz nagymértékben hozzájárult az OTP Bank Nyrt. hivatalos weboldala, ahol üzletszabályzatokat, termékismertetőket, szerződésmintákat ismerhettem meg, illetve a bankfiókban további szükséges dokumentumokat tudtam felhasználni, valamint szakkönyvek, és a lakáshitelezéshez kapcsolódó jogszabályok, kormányrendeletek segítettek hozzá a záródolgozatom megírásához.