Faalapú por-forgács halmazok pelletálhatóságának vizsgálata - Kocsis Zoltán (2015)
A faipari kisüzemekben keletkező hulladékok, a feldolgozott alapanyagok fajtájától függően más-más kezelést igényelnek. A tisztán tömörfát felhasználó asztalosműhelyek, könnyű helyzetben vannak, mert a keletkező hulladékok nem minősülnek veszélyes hulladéknak(kivéve a egyes keményfaporokat, melyeket rákkeltőnek minősíti a hatályos szabályozás), és hasznosításukra többféle megoldás található. Mindenképpen törekedni kell arra, hogy ezek a hulladékoknak minősített por-forgácsokat ezekben a kis üzemekben a lehető leggazdaságosabban használjuk fel. A faiparban mostanság a por-forgács felhasználására az úgynevezett „nemesítés” (pelletálás, brikettálás) felhasználású elégetéssel történik, valamint a mezőgazdasági felhasználás (pl. baromfik almozása)is jelentős. Ezután már nem kell úgy tekinteni már a por-forgácsra, mint hulladékra, hanem mint felhasználható (főként energetikailag) anyagra. A szakdolgozatom célja, hogy a rendelkezésemre álló fenyő és tölgy por-forgács mintákból pelletet készítsek, majd az elkészült pelleteken vizsgálatokat (fizikai, mechanikai) végezzek az érvényben lévő szabványoknak megfelelően és megtegyem a minőségi osztályba sorolást. Véleményem szerint fontos, hogy kisüzemi és lakossági szinten egyaránt elterjedjen pellet felhasználása és hogy minél többen éljenek ezzel a természet adta - mint megújuló energiaforrás - és CO2 semleges tüzelési lehetőséggel.