A lakáshitelezés aktualitásai - Kovács Mária (2017)
Jelen dolgozat a lakáshitelezést témakörét és a hozzá kapcsolódó állami támogatásokat, különös tekintettel a Családi Otthonteremtési Kedvezményt mutatja be átfogóan, ezen belül tisztázásra kerülnek a téma kapcsán szóba kerülő fogalmak, a lakáshitelezés lakossági hiteleken belül elfoglalt helye és rövid története az elmúlt másfél évtizedben és napjainkban. Bemutatásra kerülnek a lakáshitelek, lakástámogatások, úgy, mint az otthonteremtési kamattámogatás, a CSOK új lakás vásárlása, építése, valamint használt lakás vásárlása esetében egyaránt, a fiatalok lakáskölcsönéhez kapcsolódó állami kezesség vállalás részletei, a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatása, az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításának szabályai, illetve feltételei, engedélyezése és lebonyolítása. Említésre kerül az állami támogatással járó lakáscélú előtakarékoskodás is, illetve külön fejezetben megemlítem a jelzálogjoggal kapcsolatos tudnivalókat. Felsorolásra kerülnek a vonatkozó jogszabályok, kormányrendeletek és egyéb szabályzatok, melyek az érintett hitelekhez, támogatásokhoz kapcsolódnak. Bemutatásra kerül a hitelfelvétel folyamata, egészen az első lépésektől, azaz a tájékozódástól kezdve a hitelkérelem benyújtásán, a hitelkérelem bírálatán át a döntésig, az ügyfél tájékoztatásáig, maga a szerződéskötés, a szerződés tartalmi elemei, a folyósítás mikéntje, valamint a monitoring folyamata. Továbbá banki oldalról is láthatjuk a hitelezés menetét, a teljes folyamatot, a front office és a back office teendőit és kapcsolatát, mindez a Sopron Bank szempontjából kerül bemutatásra. Külön felsorolásra kerülnek a hiteligénylés feltételei kimondottan a Sopron Bank Zrt.-nél. Említésre kerülnek még az elengedhetetlenül szükséges dokumentumok, melyek nélkülözhetetlenek, minden esetben be kell nyújtanunk a bank részére hiteligénylés esetén, továbbá megemlítem a hiteligényléshez kapcsolódó egyszeri költségeket is. Végül említésre kerülnek problémamentes és a különleges kezelést igénylő ügyfelek esetei és a hitelfizetési nehézségek, valamint a bedőlt hitelekkel kapcsolatos információk, lehetőségek is.