A SZAKMAI FEJLŐDÉS ÉS A FINANSZÍROZÁSI VÁLTOZÁSOK HATÁSA A MARKUSOVSZKY EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ ONKORADIOLÓGIAI OSZTÁLYÁNAK MŰKÖDÉSÉRE, GAZDÁLKODÁSÁRA - Altmajer Beáta (2017)
A daganatos megbetegedések, és a daganatos megbetegedések okozta halálozás, oly nagy mértékben fordul elő, hogy társadalmi problémának tekinthető. Hazánkban, az Európai Unió és a világ többi országához hasonlóan, az onkológiai megbetegedések betegségterhe kiemelt jelentőséggel bír. A betegutak szervezése és elemzése teszi lehetővé a betegellátás racionális tervezését, biztosítja az ellátás standardizálását, folyamatosságát, elkerülhetővé teszi az ismételt, fölösleges vagy párhuzamos ellátásokat, segíti a betegek rendszerben tartását, kiszűrheti az ellátási anomáliákat és hatékonyabb gyógyszerfelhasználást tesz lehetővé. Dolgozatomban az onkológiai ellátás fejlődésére, a magyarországi pozitív változásokra és a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház által biztosított komplex onkológiai ellátás fejlődésére szeretnék rávilágítani. Célom elsősorban az onkológiai egészséggazdasági és szakmai tevékenység változásait, valamint az onkológiai ellátás finanszírozásának változásait egyaránt bemutatni. Országos adatokat hasonlítok össze a Markusovszky kórház adataival. A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, majd az Onkoradiológiai osztály bemutatása után részletesen bemutatom az utóbbi évek fejlődését. A beruházási jellegű változások Európai Uniós és hazai pályázati források felhasználásával történtek, kisebb részben az intézmény saját forrásokat is felhasznált. Ezekkel a beruházásokkal a sugárterápiás géppark, valamint a besugárzást tervező rendszert, sebészeti műtéti rendszert továbbá gasztroenterológiai eszközöket fejlesztettük. A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház onkológiai ellátásában, talán a legfontosabb lépés a molekuláris genetika gyakorlati alkalmazásának megkezdése, melynek kulcsfontosságú jelentősége van kórházunk Onkoradiológiai osztályán, a daganatos betegek ellátásában. Vizsgálatom során választ kapok arra, hogy a beruházások mennyiben tudták követni az exponenciális technológiai fejlődést, milyen változások mentek végbe a daganatos betegek ellátásának finanszírozásában és ez mennyiben érintette kórházunkat. Célunk az eddigi fejlesztésekkel és további fejlődési lehetőségekkel, a daganatos betegek célzott, költséghatékony és minél magasabb szintű szakmai követelményeknek megfelelő, minőségi betegellátásnak biztosítása a jövőben is.