A Falco Zrt. controlling rendszerének vizsgálata - Dezső Vilmos (2017)
Diplomadolgozatom megírásakor igyekeztem szem előtt tartani, hogy az is megértse a leírtakat és megtalálja az összefüggéseket, aki nem rendelkezik szakirányú végzettséggel, illetve nem ismeri sem a vizsgált céget, sem az iparágat amelyben a társaság tevékenykedik. Ezt mindvégig szem előtt tartva, a felépítés során arra törekedtem, hogy a tárgyalt kérdéskörök kapcsán minden releváns információt közöljek. A bevezetést követően, a második fejezetben bemutatom a Kronospan cégcsoportot, aminek a Falco Zrt. tagja. Ezt azért tartom kiemelten fontosnak, mivel számos irányelvet alkalmaz a vállalat, amit nem a helyi vezetőség alakít ki, hanem a központi irányítás előírásainak megfelelően használ. Emellett bemutatom a vállalkozás által végzett tevékenységet, az előállított termékeket, a versenytársakat, valamint ismertetem - a controlling folyamatok mű-ködése szempontjából fontos - informatikai rendszert. A harmadik fejezetben, a történeti áttekintést követően, a controlling elméleti hátterének, a téma szempontjából általam fontosnak tartott részeit mutattam be. A hétköznapi értelmezés hibáinak korrekcióit követően, a két főirányzatot, az angolszász, illetve a német értelmezés fő jellemvonásait ismertettem. Kiemelten fontosnak tartom az irányzatok működési alapelveit, az ezek közti különbségek megértését, mivel úgy gondolom, hogy ezen keresztül érthető meg globálisan a controlling működése. A feldolgozott szakirodalmak közül, konzulensem, Dr. Szóka Károly doktori értekezésében olvashatunk a kérdéskörről a legmélyrehatóbban. Ezt követően foglalkoztam a controlling helyzetével, Magyarországon. Néhány alapfogalom, valamint a filozófia ismertetése után elhelyeztem a controllingot a szervezetben és taglaltam a controlling feladatokat végzőszeméllyel szembeni követelményeket. Összefoglaltam a controlling vizsgálati területeit és a konkrét feladatait, valamint kitértem a vevő controllingra és követeléskezelésre. Végezetül feltártam a controlling jövőjével és informatikai megoldásokkal kapcsolatos lehetőségeket. A Falco Zrt. controlling rendszerének ismertetését a stratégiai - és operatív tervezés bemutatásával kezdtem. Ezt követően az alapoktól, a könyvelési folyamtoktól kezdve mutattam be a tényadatok feldolgozásának a mentét, valamint - különböző szemléletek alapján - az ezekből előállított jelentéseket. Egy példán keresztül tértem ki a jelentések kiértékelésének és intézkedések megszületésének a menetére. A záró fejezetekben levontam a következtetéseket, illetve javaslatokat tettem a rendszer működésének fejlesztésére.