A vendégek összetételének és az általuk igénybe vett szolgáltatások korrelációs kapcsolatai a Greenfield Hotel Golf&Spa-ban - Völler Andrea (2015)
Dolgozatom központi témája a wellness fogyasztói szokások bemutatása egy hazai well-ness szálloda a Greenfield Hotel Golf&Spa 2014. évi forgalmának elemzésén keresztül. A wellness turizmus azonosítása során megfigyelhető, hogy a legfontosabb motivációs alap-elemek, mint a prevenció, testi és lelki feltöltődés, megújulás valamint a harmónia, mind-ezen elemek pedig komplett wellness életformaként értelmezhetőek. Ezzel szemben meg-állapítható tény, hogy a wellness hazai értelmezése teljesen eltérő tendenciát mutat az álta-lános jelentéstől és a külföldi vendégigényektől egyaránt, mindez pedig a hazai klasszikus wellness fogyasztói réteg kialakulásának hiánya. A dolgozat célja nem csak az eltérő igé-nyekre történő rávilágítás, hanem annak a folyamatnak a bemutatása is, amelynek ered-ménye, hogy ma 2015-ben a wellness mit is jelent a hazai vendégek számára, illetve annak vizsgálata, hogy a különböző igényekkel érkező vendégek mennyire harmonikusan férnek meg egymás mellett. Mivel a szálloda vendégmixében a külföldi és belföldi vendégek is megjelennek, így ennek a tendenciának a hatásait vizsgáltam az adott szálloda wellness kínálatának összetételén, vendégeinek motivációin valamint szolgáltatásainak forgalmán keresztül. Kutatásom legfőbb alapjának azon tapasztalatokat tekintem, amelyeket a vendé-gek wellness fogyasztói szokásairól első kézből nyertem a szállodai gyakornoki programom során, ezeket a személyes tapasztalatokat egészítettem ki a szálloda statisztikai ki-mutatásaival valamint az elektronikus nyilvántartás adataival, illetve a szálloda menedzs-mentjével folytatott beszélgetésekkel. A szállodai forgalom és a wellness forgalom korre-lációs kapcsolatainak vizsgálata is rávilágítottak azokra az előfeltételezésekre miszerint a téli és nyári időszak közötti kontraszt a wellness szolgáltatások forgalmában markánsan megjelenik, illetve azt az általam tapasztalt tendenciát is alátámasztotta, miszerint nem a vendégforgalom nagysága sokkalta inkább annak összetétele határozza meg a szolgáltatá-sok forgalmát. Ezen tényállások alapján konklúzióként és javaslattételként megfogalmaz-tam, hogy a szállodának a kiegyensúlyozott wellness forgalom eléréséhez, csökkentenie kellene a téli és a nyári szezonalitásból adódó forgalomkülönbséget, mindezt úgy, hogy célcsoportként a klasszikus wellness fogyasztói réteget kell megcéloznia, illetve a vendég-forgalom nagysága helyett annak összetételére kellene hangsúlyosabban koncentrálnia, még pedig annak érdekében, hogy továbbra is Bükfürdő vezető négy csillagos wellness szálláshelyeként működjön a piacon.