A betegbiztonság fejlesztési eszközei a holland egészségügyi ellátásban. A holland és magyar betegbiztonságra vonatkozó standardok összehasonlító elemzése, fejlesztési lehetőségek. - Révész Éva (2017)
A dolgozatom célja, betegbiztonságra vonatkozó fejlesztési lehetőségek megfogalmazása a holland és a magyar egészségügyi akkreditációs rendszerek összehasonlítása alapján. “Hier werk je veilig, of je werkt hier niet” “Itt vagy biztonságosan dolgozol, vagy nem dolgozol itt” címmel jelent meg 2004-ben egy tanulmány Hollandiában, amely a betegbiztonság fejlesztésének fontosságára hívta fel a figyelmet. A tanulmány nem csak képet adott a betegbiztonság helyzetéről, hanem javaslatokat is fogalmazott meg biztonság fejlesztésével kapcsolatban. A javaslatok egyike volt a biztonságmenedzsment rendszer bevezetése és működtetése az egészségügyi ellátó intézményekben. Dolgozatomban részletesen ismertetem a biztonságmenedzsment rendszert, amely azóta a biztonságfejlesztés egyik fontos eszközeke a holland egészségügyi intézményekben. A Qmentumról, a Hollandiában 2015-től lépcsőzetesen bevezetésre kerülő új akkreditálási programról szóló fejezetben, ismertetem a rendszer felépítését, működésének alapelveit, standardjait. Kitérek a standardcsomagok betegbiztonsággal kapcsolatos elemeire, a megvalósításhoz szükséges kritériumokra. Az utolsó rész a Qmentum és a Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok (MEES) betegbiztonsággal kapcsolatos standardjainak összehasonlítását tartalmazza. A dolgozatom célja a holland egészségügyi ellátásban a betegbiztonság fejlesztésére alkalmazott eszközök, rendszerek ismertetése, a holland NIAZ-Qmentum és a MEES betegbiztonságra vonatkozó elemeinek és kritériumaink összehasonlító elemzése, a standardok közötti hasonlóságok és különbségek bemutatása valamint fejlesztési lehetőségek megfogalmazása. A különbségek, hasonlóságok, azonosságok leírása segíthet a biztonság területén végzett tevékenységünk más szempontból történő vizsgálatában, új lehetőségek felfedezésében, a folyamatok újragondolásában.