Kockázatmenedzsment helye és szerepe az Egészségügyi Intézmények életében - Jakabné Nagy Gyöngyi (2017)
Szakdolgozatom témaválasztásában az a cél vezetett, hogy bemutassam az Egészségügyi Intézmények életében a kockázatmenedzsment helyét, szerepét, valamint a kockázatbecslés és értékelés szükségességét, fontosságát a betegellátási folyamatokban. Az egészségügyi intézmények szolgáltatásaiban előtérbe kerül a minőségirányítási rendszer. A minőségirányítási rendszerek célja, az egészségügyi intézményekben az ellátásban, hogy a beteg minél gyorsabban és a lehető legteljesebb mértékben meggyógyuljon. Ebben az ellátási folyamatban szerepet kap a prevenció, a megfelelő képzettségű szakember, illetve az optimális hatékony eredményes erőforrás, és gazdálkodás. A dolgozatomban bemutatott kockázatmenedzsment, illetve kockázatkezelés egyre nagyobb szerepet, teret kap az egészségügyi intézmények minőségirányítási rendszerében, amit törvényi háttér is alátámaszt. A nem megfelelőségeket, a nem kívánatos eseményeket, a veszélyhelyzeteket, és az abból kialakult helyzeteket, potenciális helyzeteket a betegek, a hozzátartozók, jogászok folyamatosan figyelik. A kórház egy komplex feladatokkal, folyamatokkal ellátott nagyon veszélyes nagyüzem, ahol a betegbiztonsági kockázat szem előtt tartásával, a csapatmunka hiányában nem működnének a segítő támogató folyamatok. Szeretném felvázolni saját intézményem példáján keresztül, hogy rendkívüli szituációban , átköltöztetés előtt álló egészségügyi intézményben milyen veszélyhelyzetek adódnak a betegellátásban, a betegek, dolgozók körében, illetve a betegellátási folyamatokban. Mire kell nagy figyelmet fordítani, hol kell egyéb intézkedéseket eszközölni. Összességében elmondható, hogy a kockázat kezelésére javasolt intézkedéseket be kell építeni a folyamatokba, és felelős munkatársat kell megnevezni. Az egészségügyi intézményekben szükséges a klinikai folyamatokra fókuszáló kockázatkezelés, hogy a betegellátásban a beteg ellátása, elégedettsége biztonsága, maximális legyen, amihez szükséges a megfigyelés, adatgyűjtés, és az intézményi minőségcél. Ez persze lehetetlen lenne egy jól bevezetett szabályozás nélkül, amihez ismerni kell a szolgáltatási folyamatokat, tevékenységeket, és kapcsolataikat. Célként veszem, hogy a betegellátó egységek/osztályok felismerjék a kockázatkezelés fontosságát, és a folyamatos betegellátási folyamatban való használatát.