„Együtt! Egymásért! Otthon!” pályázat vizsgálata Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatánál - Stencinger Brigitta (2017)
A záródolgozatomban bemutatom Mosonmagyaróvár Város Önkormányzat egyik megvalósult pályázatát, amely az „Együtt! Egymásért! Otthon!” címet viseli. Célkitűzésem az volt, hogy a pályázat bemutatása után két alkalmazott módszertan felhasználásával monitoring kutatást végezzek. Kutatásom során arra a kérdésre kerestem a választ, hogy a pályázatban foglaltak, hogyan működnek a mindennapokban. A kérdőíves vizsgálatot a szociális szférában dolgozók töltötték ki, valamint a mélyinterjúmat a Család-és Gyermekjóléti Központ intézményvezetőjével készítettem el. A kutatás eredményeképpen elmondható, hogy a pályázat eredményesen működik, a projektben foglaltak sikeresen teljesültek. Az érintett intézmények közötti kapcsolat javult, a szolgáltatást igénybe vevők nagymértékben elégedettek. Fő vonatkozásban megállapítható, hogy a szociális szférában dolgozók anyagi juttatását növelni kellene a közeljövőben. Ez által több munkaerőt lehetne beintegrálni a szférába, emellett a dolgozók munkáját meg kellen becsülni. Ugyanis az élete során az ember egyszer eléri az idős kort és szociális segítségre is szüksége lesz. Személyes véleményem szerint fontos az Egyesített Szociális Intézmény, és a Család-és Gyermekjóléti Központ további fejlesztése. Mosonmagyaróváron és a környékén a szociális összetartás további fejlesztések kel-lenének. A fejlesztés azonban további költségeket igényel, viszont úgy gondolom, hogy megéri befektetni az innovációba. Ennek következtében a dolgozók munkája megkönnyebbülne, munkavégzésük gördülékenyebben folyna. Ezenfelül a szociális szférában dolgozóknak még több mentális segítségnyújtás kellene, ugyanis a mindennapos munkavégzés rendkívül nagy hatást gyakorol rájuk. Szerintem a városban további fejlesztéseket igényel az alapszolgáltatási rendszer, amelyre akár további pályázati lehetőségek igénybe vételével lenne lehetőség. Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata törekszik arra, hogy a város folyamatos fejlődés alatt álljon, és a pályázatok nyújtotta lehetőségeket kihasználja.