A Profimaster Kft. gazdasági és pénzügyi elemzése, valamint a moszkvai projekt bemutatása - Balogh Barnabás (2017)
Szakdolgozatomban a Profimaster Kft éves beszámolójában található eredményeit vizsgál-tam pénzügyi és gazdasági mutatók segítségével, továbbá a cég eddigi legnagyobb pro-jektjét is mutatom be. A projekt bemutatása a cég számára is fontos lehet, hogy ténylege-sen láthassa a teljes megrendelés eredményeit. Ezért a dolgozat egyik részében a projekt cash-flow-ját számolom ki. Az elemzés után dolgozatom döntő részét a gazdasági és pénzügyi mutatók évenkén-ti kiszámítása teszi ki, amelyeket a rendelkezésemre álló információk alapján kiértékelek és az azokhoz tartozó okokat próbálom megtalálni. Továbbá a cég saját éves adatai mellett, összehasonlításképpen felhasználom más piaci szereplők éves adatait az eszközarányos jövedelmezőségek (ROA) mutatónál, amelyből további konzekvenciákat lehet levonni, azaz nagy valószínűséggel látni lehet, hogy a Profimaster Kft.-hez képest más cégek milyen eredményekkel rendelkeznek. A dolgozatban felhasználom a főbb gazdasági és pénzügyi mutató csoportokat, ame-lyek a tőkeszerkezeti, likviditási, jövedelmezőségi és hatékonysági mutatók, amelyek mellé a Du Pont analízist is alkalmazom évenkénti lebontásban a ROI mutatóra. A mutatók kiszámítása és a végeredményük kiértékelése után láthatóvá vált, hogy a 2012 és 2013-as években drasztikusan rossz adatok jöttek ki, amely tükröződött az említett két év negatív mérleg szerinti eredményein. A mutatók jól jellemezték minden egyes év tulajdonosi tevékenységét, így látható volt, hogyha az osztrák tulajdonos jobb év végi eredményeket szeretne, akkor a cég képes lehet rá, bár ehhez ugyanígy hozzájárult a moszkvai projekt elnyerése, amely során gazdaságos sorozatgyártást lehetett megvalósítani az egyedi gyártással szemben. Az évek vizsgálata során olyan következtetések állapíthatók meg néhány mutató eredményét kiemelve, hogy alacsony a cég saját tőke állománya valamint a likviditása (az anyavállalat ütemezett kifizetéseivel tartható, de rugalmatlan a kiadások finanszírozása) és a nettó forgótőkéje, valamint eléggé magas a rövid lejáratú hitelek állománya és az anyag-költségek értéke az árbevételhez képest. Ennek ellenére a két legrosszabb évet leszámítva pozitív mérleg szerinti eredményeket tudott felmutatni a vállalat a 2014-15-ös években, továbbá 2013-től erőteljes árbevétel növekedés látható, amely feltételezhetően egy fenn-tartható pozitív eredménysorozat kezdete.