Melléképület könnyűszerkezetes kibővítése családi házzá - Vass Tamás (2015)
A szakdolgozatom célja az volt, hogy a meglevő tároló helységemből egy átlagos család számára élhető házat tervezzek. Ez nagy kihívást jelentett számomra. Úgy érzem, hogy a szemléltetett képek alapján egy mutatós és jól funkcionáló házat sikerült terveznem. Dolgozatomban ismertettem a faépítészet környezetre gyakorolt hatását, párhuzamot vonva a fával való építészet és globalizáció között. Szót ejtettem a fakeretes és vázas építési módokról és bennük rejlő lehetőségekről. A szükséges építőanyagokról, azok felhasználási területeiről. Összegezve, a fa egy univerzális építőanyagnak mondható, amely szinte mindem elvárásának megfelel. A ház elemeinek előgyártása függetlenül az időjárástól ácsüzemekben előre legyártható és biztosítható az egyforma jó minőség és a rövid építési idő. A vékony szerkezetnek köszönhetően a hagyományos falazatú házakhoz képest jelentős építési területet takaríthatunk meg. A jól kialakított hőszigetelésnek köszönhetően könnyen elérhetőek és túlszárnyalhatóak az épületekre vonatkozó hőszigetelési előírások. Ebből adódóan ezeket az épületeket könnyű kifűteni. Az átépítés és a bővítés könnyen megvalósítható a téglaépületekhez képest. Mindezeket az előnyöket próbáltam ötvözni a melléképület kibővítésénél. A meglevő épület állapotfelmérése és dokumentálása során kitértem a melléképület építészeti műszaki leírására, ami tartamilag és formailag megfelel a hatályos építési előírásoknak. Ennek mintájára készült a bővítmény építészeti dokumentálása, amelyben nem csak mind építtető, hanem mind tervező szerepeltem. Az épület nettó alapterülete 56,78 m2-ről 135,89 m2-re nőtt. Három hálószobát, egy gardróbot, egy fürdőt, egy WC-t, egy konyhát, egy gépészeti helyiséget és egy nagy nappalit tartalmaz. A lakóház becsült értéke kb. 19.000.000 Ft, a meglévő épület értéket leszámítva, belekalkulálva a bontással járó értékvesztést és költségeket, úgy gondolom, hogy érdemes fenntartani a gondolatot, hogy a meglévő tároló helyiségemből családi házat készítsek.