Új építésű lakópark projekt vizsgálata a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. által kivitelezett Alsólőver Lakópark példáján keresztül - Lugosi Zoltán (2017)
Záródolgozatomban bemutatom Sopron város egyik nagyszabású társasház építési projektjét, amely a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ Zrt.) által kerül kivitelezésre és az Alsőlőver Lakópark nevet viseli. Életszínvonaluk növelésének érdekében, az ország keleti részén élő emberek az oszt-rák határ mentén fekvő településekben látja a lehetőséget. Az országon belüli népvándorlás következtében a lakósság száma Győr-Moson-Sopron megyében sosem látott növekvő értékeket mutat, a megnövekedett igények kiszolgálására kiemelkedő mennyiségű új építésű lakás kerül kivitelezésre. Célkitűzésem a dolgozatom megírásával az volt, hogy átfogó képet kapjak a lakópark megvalósulásának körülményeiről, a kínálat és kereslet oldalát egyaránt megvizsgálva. Fel-térképeztem továbbá azokat a lehetőséget, amelyek segítséget nyújthatnak a vásárlói oldalnak az új építésű lakások vásárlásában. Primerkutatásom keretében mélyinterjút készítettem a vállalat két érintett munkatársával, akik a pénzügyi, valamint a marketing és az értékesítési terület bemutatásával segítségemre voltak. Kérdéseim feltételével arra kerestem a választ, hogy milyen finanszírozási módszerrel valósul meg a lakópark, hogy az élénk lakásépítési piac telítettsége ellenére milyen mértékű nyereséggel kell számolnia a beruházónak az értékesítés során, hogy milyen szempontokat figyelembe véve kerülnek meghatározásra az elkészült ingatlanok árai, milyen módszerrel érik el a potenciális vásárlói kört, és végül, hogy mi jellemzi a tényleges vásárlók összetételét demográfiai, finanszírozási és földrajzi szempontból. A FÉSZ Zrt. projektjét vizsgálva olyan előnnyel érezhettem szemben magamat a többi épülő lakóparkkal szemben, amely a vállalat teljeskörű generálkivitelezésével függ össze. Ennek része, hogy az elkészült lakások értékesítésével szintén a cég foglalkozik, így a fel-vásárlói piacról is fontos információkat tudtam begyűjteni. Egyelőre nem tudni, hogy a jelenlegi kereslet az új építésű lakások iránt meddig lesz ilyen mértékben aktív, emiatt a távlati célok egyelőre nem ismertek.