Folyamatfejlesztés multinacionális nagyvállalati környezetben – a betegellátás folyamatainak optimalizálása az Audi Hungaria Egészségügyi Központjaiban - Parraghyné Lugosi Márta (2017)
Az Audi Hungaria Zrt., Magyarország egyik autóipari multinacionális nagyvállalata, Észak-nyugat Magyarország ipari régiójában helyezkedik el. Termelési profilja a motor- és járműgyártás, a szerszámkészítés, a járműhajtás- és járműfejlesztés. Közel 12 000 munkatárssal a régió és az ország vezető nagyvállalatai közé tartozik. A vállalat hosszú távú célja prémium termékek előállítása, a márka presztízsének és helyének megtartása és erősítése a világpiacon. A célok eléréséhez a jó minőségű alap-anyagokon kívül jól képzett szakemberekre van szükség, akik teljesítményük 100%-át te-szik hozzá a gyártósorról legördülő termékekhez. A minőség tehát nem csak a termékek előállítása során fontos, a hangsúly nem csak a minőségi alkatrészeken, és így a vevőknek kínált minőségi termék előállításán van, hanem a folyamatokban, a gyártásban részt vevő munkatársak minőségi munkáján is. A gyártófolyamatok standardizálása, a folyamatos optimalizálás és folyamatfejlesztés mellett a munkatársak egészsége is a fókuszban van. Éppen ezért olyan fontos, hogy a betegellátás folyamatait is rendszeresen monitorozzuk, amelyeket a szolgáltatásra jellemző mérőszámokkal tudunk transzparenssé tenni, mindemellett pedig nélkülözhetetlen, hogy a szükséges beavatkozások időben, költségkímélő módon történjenek, továbbra is a minőségi ellátást, a munkatársak minél jobb egészségi állapotát szem előtt tartva. A vállalatnál működő Egészségmenedzsment osztály a német anyavállalat Egészségmenedzsment területének támogatásával jött létre, rövid időszakot felölelő története pedig relatív sok változást hordoz magában. 2015-ben, az addig szolgáltató partnerrel biztosított foglalkozás-egészségügyi alap- és szakellátás, illetve az általános betegellátás be-szerveztük, így a tevékenységet immár saját munkatársakkal, egy szervezeti egységben a stratégiai teammel, saját költségvetésből finanszírozva végezzük. Az integrálást megalapozó indokok és érvek egyike annak biztosítása volt, hogy a minőségre közvetlen ráhatásunk lesz, valamint a vállalatnál alkalmazott folyamatfejlesztési alapelvek megvalósulhatnak egy közvetlen vállalati irányítás alá tartozó szolgáltatási tevékenységben. A szervezeti változás folyamatát megelőző időszak rövidsége miatt nem volt lehetőségünk a meglévő folyamatok elemzésére, és javítására. Így ugyanazokat a folyamatokat éltük és azok szerint végeztük az ellátást, mint a beszervezés előtt. Ez is megalapozta a menedzsmentnél megfogalmazódott igényt arra, hogy elegendő kapacitást biztosítva, a nem kevés munkával járó optimalizálást elkezdjük.