Árajánlatokat közvetítő szolgáltatás bemutatása a KKV szektor részére - Dányi Máté (2017)
Magyarországon körülbelül 1,8 millió bejegyzett gazdasági társaság található, ame-lyek 99,7 %-a mikro- és kisvállalkozásnak minősül. A kkv szektor szereplőire jellemző a pénzügyi források szűkössége, amely miatt fontos a hatékony gazdálkodás és költségvetés a beszerzések, valamint a beruházások megvalósulása esetén. A versenyképesség javításának a feltétele a folyamatos fejlesztés, amelyre ezek a vállalkozások évente 1500 milliárd forintnál is többet áldoznak, és amelyet az Európai Uniós pályázatok keretében a Kormány is évi 5-600 milliárd forinttal támogat. A korsze-rűsítésekhez minden esetben szükséges árajánlatok beszerzése – legyen az eszköz vagy szolgáltatás – amelyek ellenőrzésekor megállapításra került, hogy ugyanolyan termékek esetében is nagy különbségek találhatóak az egyes szállítók által adott ajánlatok között. Mindezt megerősítette a dolgozat elkészítésekor készült szakmai interjú is. Az árak közötti differencia mellett jelentős probléma, hogy a speciális eszközökhöz gyakran nehéz megta-lálni a megfelelő szállítót, de elmondható, hogy bármilyen fejlesztésről legyen szó, rend-kívül időigényes folyamat az optimális ajánlattevő megtalálása és kiválasztása. Az elemzések során megállapításra került, hogy jelentős piaci igény lenne egy olyan szolgáltatás kialakítására, amely egymással összeköti a keresleti és a kínálati oldal szerep-lőit. Ennek megvalósításaként bemutatásra kerül egy olyan internetes honlap, amely al-kalmas arra, hogy a keresleti oldal részére időt- és költséget takarítson meg, a kínálati oldal számára plusz piacot jelentene, illetőleg segítséget nyújtana az ellenőrző hatóságoknak az állami- és közösségi támogatások ellenőrzéséhez. A szolgáltatás működésének prezentálását követően ismertetésre kerülnek az üze-meltetéshez szükséges feltételek illetve a szükséges anyagi háttér. Mindezek alapján kije-lenthető, hogy az árajánlatokat közvetítő szolgáltatás megvalósítása már csekély számú előfizető esetén is egy nyereséges üzleti vállalkozást eredményezne.