Az árubeszerzés informatikai megvalósítása a Danubius Hotels Group szállodahálózatán belül - Csányi Valentin László (2017)
Záródolgozatom témájául a Danubius Hotels Group szállodahálózat ERP rendszerének (Enterprise resource planning) vizsgálatát választottam, kiegészítve az elektronikus árubeszerzési tevékenység elemzésével. Szakmai gyakorlatomat az imént említett szállodalánc egyik tagjában, a Danubius Health Spa Resort Bük szállodában töltöttem el, ahol lehetőségem nyílt az igénybevett ügyviteli rendszer tanulmányozására, vagyis az Oracle integrált vállalatirányítási rendszer analizálására. Vizsgálódásaim során rájöttem, hogy az ERP voltaképpen túltesz egy egyszerű számítógépes szoftver fogalmán. Egy sikeresen implementált vállalatirányítási rendszer ugyanis olyan hatalom, amely serkentő hatásával a vállalat életének és működésének teljesítményét is egyaránt fokozhatja. Képes a belső folyamatok támogatására valamint adott cég különböző területeinek az összefogására. Viszont egy ilyen információs rendszer folyamatos fejlesztésre szorul, egyrészt a versenyképessége fenntartása, másrészt a környezethez való alkalmazkodása szempontjából. Elengedhetetlen folyamatos korszerűsítése, hiányában ugyanis nem garantálható a siker. Dolgozatomban alapvetően azt kívántam bizonyítani a rendszerrel kapcsolatban, hogy feladatai ellátására ugyan alkalmas, viszont működésében és funkcionalitásában alap-vető fejlesztésekre szorul. Kutatásom során a Danubius szállodacsoport azon munkatársait kérdeztem meg, akik aktív használói a már említett rendszernek, így általuk juthattam releváns és mindenkor értékelhető információk birtokába. Az eredmények egyértelműen hivatottak tükrözni mindazt, amit korábban már feltételeztem magamban. A dolgozók szimpatizálnak információs rendszerükkel, melynek hátterét az Oracle e-Business Suite adja, viszont akadnak olyan területei és funkciói, melyeket a bevezetés óta mostanra fejlesztésre jogosultnak tartanának. Záródolgozatom elsődleges üzenete a következő: a különböző utakat tegyék jár-hatóvá a dolgozók számára, mivel az eredmények eléréséhez szükséges feltételek megteremtése legalább annyira fontos tényező, mint mérhető eredményeket kapni! Ilyen „feltétel” az informatikai rendszer fejlesztése is.