A szlovák-magyar határon átnyúló együttműködés bemutatása egy kiválasztott projekten keresztül és az együttműködési programok jelentőségének szemléltetése - Igler Patrícia (2017)
Záródolgozatom a Határon Átnyúló Együttműködési Programokról, azon belül a szlovák-magyar kapcsolatról és együttműködésről szól, amely egy kiválasztott, előkészítési szakaszban lévő projekten keresztül kerül bemutatásra. A dolgozatom célja, hogy rámutasson arra a tényre, miszerint az országoknak szükségük van egymásra, és arra, hogy együttműködjenek a kedvezőbb gazdasági feltételek és életszínvonal elérése érdekében. A Határon Átnyúló Együttműködési Programok azok, amelyek ezeket a célokat hivatottak közelebb juttatni az országok számára. A mai világban a határ már egyre inkább nem az elválasztó tényezőt jelenti, hanem azt, hogy az országokat segítse abban, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz. Felmerül a kérdés, hogy ez mennyire fontos az embereknek? Milyen mértékben van szükség arra, hogy az országok együttműködjenek? Ténylegesen segítenek ebben az Interreg Határon Átnyúló Programjai? Milyen a szlovák-magyar kapcsolat ahhoz, hogy együttműködéseket lehessen kezdeményezni? Miután ezeket átgondoltam, szekunder kutatásom során arra törekedtem, hogy minél átfogóbb képet kapjak a határon átnyúló együttműködésekről, hogy aztán érthető legyen, hogyan jutunk el az elmélettől a gyakorlatig. Elsőként tehát a határon átnyúló együttműködések kialakulását, az eurorégiók szerepét és az Interreg korábbi szakaszait fejtettem ki, majd a szlovák-magyar kapcsolatot és az azt segítő határon átnyúló programot mutattam be. Végül eljutottam a konkrét projekthez, amire a dolgozatomat alapoztam. Úgy gondoltam, hogy ez a projekt remek példa lenne véleményem igazolására – amit szakirodalmak megismerését követő primer kutatás is igazolt –, miszerint az országoknak igenis szükségük van az együttműködési programokra ahhoz, hogy biztosítva legyen számukra a megfelelő anyagi, gazdasági és társadalmi helyzet. Az olvasó egy képet kaphat arról, hogy az emberek hogyan is gondolkoznak a témáról, illetve arról is, hogy én ezekből az eredményekből mikre következtettem. Választ kaphattam azokra a kérdéseimre is, amelyek e téma megfogalmazásánál ötlöttek fel bennem.