Kerékpáros turizmus a Fertő-tájon - Vörös Barbara (2017)
A záródolgozatomat a kerékpáros turizmus témájában készítettem el, a dolgozat célja a Fertő-táj kerékpáros infrastruktúrájának és célközönségének vizsgálata volt. A záródolgozat megírása során a kerékpáros turizmus mai állapotát vizsgáltam világszinten, Európában, Magyarországon majd végül a Fertő-tájra leszűkítve. A vizsgálat során kitértem a kerékpáros turizmus fontosabb jellemzőire, azon belül előnyeire és hátrányaira, infrastrukturális feltételeire, fejlesztési lehetőségeire, szerepére a turizmuson belül, turisztikai jelentőségére és kapcsolatára már turisztikai ágakkal. Európán és Magyarországon belül vizsgáltam a kerékpáros infrastruktúra fejlettségét, az erre a célra szánt fejlesztési forrásokat, illetve a Fertő tóhoz hasonló kerékpáros desztinációkat elemeztem példaként. A primer kutatás során kérdőívezést hajtottam végre a Fertő-táj kerékpáros látogatói között online és személyes megkérdezések során, illetve mélyinterjúkat készítettem néhány a Fertő-táji kerékpáros turizmusban jártas személlyel, ezen felül a saját megfigyeléseimre, tapasztalataimra is támaszkodtam a munkám elkészítése során. A primer kutatáson kívül, a szekunder kutatás során internetes oldalakról, könyvekből és folyóiratokból jutottam információkhoz. A záródolgozatomban bemutattam a kerékpáros turizmus mai állását, mind külföldön, mind belföldön. Külön kitértem ennek a közlekedési és turisztikai ágazatnak a fenntarthatóságára a többi ágazattal szemben. Fontos elemei voltak még záródolgozatomnak a kerékpárral megkerülhető tavak, Európában és Magyarországon is. Kérdőíves kutatásom során pedig felmértem a Fertő-táj kerékpáros látogatóinak elégedettségét, a turizmus szempontjából fontos viselkedési szokásaikat, költési hajlandóságukat, az általuk kedvelt kerékpáros túrák jellemzőit, a fejlesztésekre való igényeiket. Ezen kívül, válaszaik alapján megállapítottam, hogy a Fertő-tájon mely infrastrukturális elemek fejlesztésére van szükség és, hogy milyen problémákat kellene megoldani, hogy a Fertő-táj dinamikusan fejlődő, közkedvelt kerékpáros desztináció legyen. Kutatásom alapján megállapítható, hogy a Fertő-tájon kerékpározó turisták főként a kerékpárutak állapotával nincsenek megelégedve, melynek fő oka a szükséges, rendszeres karbantartás hiánya a területen, illetve, hogy a turisták igényeinek kielégítéséhez első sorban nem pénzeszközökre van szükség, hanem együttműködésre a Fertő menti falvak és városok között és a szakaszt jól ismerős kerékpárosok bevonására a fejlesztések során.