Az utazási irodák tevékenysége az 1989-es rendszerváltozás előtt és után - Szarka Iringó (2017)
AZ UTAZÁSI IRODÁK TEVÉKENYSÉGE AZ 1989-ES RENDSZERVÁLTOZÁS ELŐTT ÉS UTÁN The functions of travel agencies before and after 1989 Záródolgozatomban az utazási irodák tevékenységét mutatom be a rendszerváltozás előtti és utáni időszakban. Az utazási irodák már rég óta jelen vannak az utazni vágyók életében, régebben csak az irodák segítségével tudtak utazni, mára már nem vagyunk ennyire rákényszerülve az utazási irodák szolgáltatásaira. Az internet feltalálása óta pedig még könnyebben tudunk elutazni a számunkra szimpatikus helyekre. De az internet az utazási irodáknak nem csak egy hátrányt jelent, számukra ez egy jó lehetőség népszerűsíteni az irodákat. Dolgozatom második fejezetében a rendszerváltozás előtti utazási körülményeket, az utazási irodák vevőkörét, mindennapi és marketingtevékenységét, mutatom be. Az információgyűjtést először az interneten kezdtem. Felkutattam az IBUSZ, a MUISZ, Thomas Cook, a Turizmus Online, a Volán és még sok hivatalos oldalt. Interjúkat folytattam öt volt utazás irodai dolgozóval, hogy a rendszerváltozás előtt mikkel foglalkoztak az utazási irodákban. Ezek mellett könyveket és internetes cikkeket is olvastam a témával kapcsolatban, amelyeket a MUISZ ajánlott, és megtekinthettem egy antikváriumban talált 1934-es utazási katalógust. Ebben az időben már megtalálható a televízió és a rádió az interneten fennmaradtak ezek a régi reklámok, viszont az utazási irodákra ez a fajta hirdetés régebben és a napjainkban sem igazán jellemző. A harmadik fejezetben a rendszerváltozás hatását és az után bekövetkezett változásokat az utazási irodák tevékenységében elemzem és mutatom be. Emellett még a kedvelt desztinációkat vizsgáltam, és azt, hogy ezek elérhetősége kapcsolatban áll közlekedéssel. Ebben a két fejezetben is sokat segítettek a volt utazás irodai dolgozók, de a legnagyobb rész, ami az elmondásuk alapján készült az a dolgozatom negyedik fejezete, amiben a soproni Ciklámen Tourist utazási irodát vizsgáltam meg. Az iroda történelmét, tevékenységét, marketingeszközeit és szervezeti felépítését. A rendszerváltozás mondható az egyik legnagyobb változásnak országunk életében ezért esett a választásom erre az időszakra. Kötelező szakmai gyakorlatomat egy utazási irodában végeztem és ez az ok, amiért az utazási irodákról írok. Személyes tapasztalatokat a mai utazás irodai munkáról a Sister Travel Utazási Irodában szereztem, de ez az iroda nem működött a rendszerváltozás előtt, csak a 2000-es évek elejétől, ezért Sopronba egy olyan irodát kerestem, ami a rendszerváltás ideje előtt is működött.