Hatósági kooperáció a VELUX A/S vonatkozásában - Szentesi Kitti (2017)
Témaválasztásomnak számos indoka volt. Először is a szakom, amelyet a logisztika iránti érdeklődésem miatt választottam, ebből kifolyólag már régóta foglalkoztat, hogyan is mű-ködnek a hatósági szabályozások. Erre itt, gyakorlati helyemen lehetőségem adódott, hogy széleskörűbb belátást nyerjek a törvényi szabályozásokba, hiszen a cégnél jelentős nemzet-közi forgalmat bonyolítunk le, számos piacot szolgálunk ki. Ennek köszönhetően kiszélesíthetem tudásom és feltérképeztem a felelősöket. Fontosnak éreztem, hogy pontosak tudjam a szerepköröket, hogy mely szervezetek, miért felelnek, hogy milyen eszközökkel tartatják be a szabályokat, és milyen büntetések róhatók ki a kötelezettségeket rosszul, vagy akár egyáltalán nem teljesítőkre. Ehhez kapcsolódóan egy mélyebb kutatás elvégzését tűztem ki célul. Gyakorlati időszakom alatt szerencsém volt megismerni a különböző fuvarokmányokat, az egyetemen tanult elméleti alapokat végre kamatoztathattam gyakorlati területen is. Számos olyan okmány került a kezembe, amelyekkel eddig csak a könyvek lapjain találkoztam. Ezek az okmányok végig kísérik az áru és a fuvarozó útját, igazolják a származását, tartalmazzák az alapvető adatokat. Ezek a dokumentumok képezik a rendszer alapjait, hiszen, ha ezekbe hiba csúszik, a teljesítés nem érvényesül, és jelentős büntetésre számíthatunk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő gondossággal, odafigyeléssel, precizitással töltsük ki őket, hogy elkerüljük még a minimális hibalehetőséget is. Örömmel tölt el, hogy végre beleláthatok ebbe a számomra izgalmas és változékony témakörbe, és feltárhatom a téma szépségeit.