Innovációs lehetőségek a Hotel Lövéren belül - Dolmány Evelin (2017)
A záródolgozatom célja az innováció lehetőségének vizsgálata egy adott szálloda, a Hotel Lövér vonatkoztatásában, valamint az ehhez kapcsolódó fogalmak definiálása. Véleményem szerint anélkül, hogy az egész szállodát megismerjem kívülről és belülről, nem lehetséges az, hogy átlássam mi is az ami fejlesztésre szorulhat, illetve hogy egyáltalán szükség van-e fejlesztésre a szállodán belül. Ha van, akkor milyen fajtákra és ezeket hogyan tudnák megvalósítani, ha nincs akkor pedig miért nincs szükség ezekre az innovatív folyamatokra. A dolgozat első felében az általános értelemben vett innovációra való meghatározásokat soroltam fel, különböző szakirodalmi definíciók keretén belül. Fontosnak tartottam, hogy mindenképp megismerjem magát az innovációt globális értelemben, hiszen ha tisztában vagyok a szó jelentésével és fogalmával, akkor sokkal könnyebben tudom majd a későbbiekben a hotelen belüli fejlesztésre szoruló területeket átlátni. Majd pedig a szállodai innovációra és kutatás-és fejlesztésre tértem rá, mivel konkrétan ez a célja a záró dolgozatomnak, ezzel is információkat gyűjtve a záródolgozatomhoz. Mivel véleményem szerint sokszor szorosan kapcsolódik a szállodai beruházás a fejlesztésekhez (holott nem mind-egyik fejlesztés jár beruházással, de nagy százalékban elengedhetetlen), ezért külön erre a témára is kitértem a későbbiekben. A dolgozat második felében pedig a Hotel Lövér történetével, felépítésével, különböző részlegeinek részletes vizsgálatával foglalkoztam, ezzel még több fontos információt nyerve a lehetséges fejlesztési területek kiaknázására. Nem volt könnyű dolgom, mivel a szálloda árai, illetve különböző rendezvényei nagyon összetettek. Azonban rálátásom nyílt az adott témára a recepción való gyakorlatom letöltése után. Részletesen vizsgáltam ezeket a területeket, mivel arra is szerettem volna mindenképp kitérni, hogy a különböző vezetők illetve alkalmazottak milyen kapcsolatban vannak egymással. Ennek a tüzetes vizsgálatában a külső konzulensem segédkezett, véleményem szerint nagyon nagy rálátással tudtam ennek segítségével átlátni az adott témát. Ezen kívül természetesen az egyik legfontosabb dolognak tartom, hogy megfelelően tisztában legyenek az esetleges vendég panaszokkal/problémákkal, vagy épphogy a vendégek megelégedettségével a vezetők. Erre a legegyszerűbb módszernek, a kérdőíves megkérdezést tartom. A Hotel Lövér rendelkezik saját vendég kérdőívvel, melyeket a vendégek nagy számban töltenek ki, így ez is egy fajta segítség lehet számomra az elemzések végett. A végén pedig egy, az igazgató úrral készített interjú alapján tekintem át az eddig le-zajlott fejlesztéseket, valamint arra is kitérek hogy milyen fajta innováció lehet szükséges a hotel további fejlődéséhez.