A GySEV CARGO Zrt. logisztikai tevékenysége és szolgáltatása - Horváth Arnold (2017)
Záródolgozatom célja bemutatni a GYSEV CARGO Zrt. logisztikai tevékenységét és a logisztikához kapcsolódó kiegészítő szolgáltatásait. Igyekszem átfogó képet alkotni a szak-irányomhoz köthető tevékenységekről, és az egyes tevékenységeket a logisztikai rendszerbe beilleszteni. Nem kerülnek részletezésre a gazdaságtudományokon kívül eső, kifejezetten vasúti tevékenységek. 7 fejezet alkotja a dolgozatot, az első bevezetés. A második fejezet általános ismertető a GYSEV CARGO Zrt. leányvállalatról, annak történetéről, kialakulásának körülményeiről. Fejlődése erősen kötődik az anyavállalathoz, ezért a közös tevékenységek is itt kapnak helyet. A fejezet elsősorban az általános tudni-valókat, a cégcsoport felépítését, és történetének dióhéjban való összefoglalását célozza. A harmadik fejezet a logisztikai rendszer áttekintésére és a kiegészítő szolgáltatásokra összpontosít. A záródolgozat fejezeteit logikai sorrendben építem fel, így ide kerülnek a strukturális és logisztikai–munkaköri elemzések. A cég a hagyományostól eltérő módon tekint a logisztikára, és elkülöníti a raktározástól és fuvarozástól a logisztikai tevékenységeket. A közgazdaságban alkalmazott szélesebb értelmezést tartom mérvadónak, és ehhez igazítom a záródolgozat későbbi fejezeteit. A vámügyintézés – mint a logisztikát kiegészítő tevékenység – egy alpontban kerül részletezésre. Kiemelem a vállalkozás szállítmányozói tevékenységét, ezt elemzem, és nem hagyom szó nélkül a "fordítókorong" vagy hub funkcióját sem, melyre Nyugat–Magyarországon Sop-ron mellett kevés példával találkozhatunk. Mivel a fuvarszervezői szolgáltatásokat érinti, így a negyedik fejezetben helyeztem el, bár erősen kapcsolódik az előző fejezethez. Továbbra is a logisztikára helyezve a hangsúlyt, az ötödik fejezet a raktározási folya-matokat, a raktárrendszer bemutatását szolgálja. A raktározás a szállítmányozás alappillére, ezt szem előtt tartva kerül részletezésre. A hatodik fejezetbe kerülnek bizonyos problémák, melyeket gyakorlati tevékenységem során realizáltam. Itt kap helyet az egész dolgozat során felmerülő liberalizáció is. Az elmúlt évek erőteljes gazdasági változásai a GYSEV CARGO teherforgalmát is alaposan csök-kentették. Ezen változások közül a Dél-Kelet európai, illetve a törökországi forgalom visszaesésének okaira térek ki, hisz jelenleg ezek számítanak aktuálisnak. Az utolsó fejezetben egy összegzést terveztem, ami nem az elhangzottak megismétlése, hanem egységes következtetés lesz, a dolgozat zárásaképpen. A korábbi fejezetekből kimaradt humán problémák és a céges rendszerről alkotott vélemények konklúziója.