Fekvőbeteg ellátó intézmények gyógyszergazdálkodása, megtakarítási lehetőségek (Vonalkód rendszer) - Sarkadi Szabolcs (2017)
A fekvőbeteg ellátó intézmények költségvetésében a gyógyszerköltség jelentős részt kép-visel. A fekvőbeteg ellátó intézmények gyógyszergazdálkodása összetett feladat. A dip-lomadolgozatom célja az volt, hogy bemutassam egy fekvőbeteg ellátást nyújtó intézet gyógyszergazdálkodását. Arra a kérdésre kerestem választ, hogy egy automatizált rendszer milyen előnyökkel járhat a kórház működésében. Munkám során bemutatok egy kb. ezer ágyas kórház gyógyszerköltség-változását 2014-2016 időszakban. Majd aktív és krónikus osztályok gyógyszerköltségét hasonlítom össze a betegforgalmi adatokkal 2016 évi adatok alapján. Így olyan információkat kapunk az intézmény gyógyszerköltségeire vonatkozóan, ami nem csak a gyógyszerek árával van összefüggésben. Az eredményekből látható, hogy a betegforgalom és a gyógyszerköltség nincs mindig összhangban. Továbbá a betegnek tény-legesen beadott gyógyszerekről nem kapunk információt. A kórházak működése során figyelembe kell venni a finanszírozási rendszert. A fek-vőbeteg ellátó intézményekben a kontrolling osztályok feladata, hogy a teljesítményeket figyelje, elemezze a múltbéli történéseket, folyamatokat és javaslatokat tegyen a jövőbeli tervek megvalósítására. Tehát fontos szerepet tölt be a kórházak vezetői funkcióit támo-gatva. A kórházak számára nagy gondot okoz az adósságállományuk növekedése, ezért fo-lyamatosan vizsgálják, hogyan lehetne csökkenteni a költségeket. A gyógyszerköltség csökkentésére számos technika létezik. Munkám során ismertetek néhány technikát külföl-di források alapján, kiegészítve hazai módszerekkel. Ismertetem a központosított gyógy-szerközbeszerzés és a tételes elszámolású rendszer eredményeit. A költségek csökkentésére és a betegbiztonság növelésére alkalmas technológia a vonalkód alapú rendszer. A vonal-kód alapú gyógyszeradminisztráló (Bar Coded Medication Administartion) rendszer segít-ségével a gyógyszereket nyomon lehet követni a rendelésüktől kezdve a betegig. Termé-szetesen a rendszer kiépítése előtt megfelelő tervezés szükséges. Bemutatom a rendszer előnyeit és korlátait, továbbá részletezem, hogy milyen problémákat és feladatokat kell megoldani integrálása során. A technológia bevezetésével megvalósítható egy betegszintű gyógyszerelési rendszer, mely segítségével az ellátás költséghatékonyabb és biztonságo-sabb lehet.